Софийски арсенал - музей на съвременното изкуство, да се превърне

...
Софийски арсенал - музей на съвременното изкуство, да се превърне
Коментари Харесай

Министри с идея музеят Софийски арсенал да се превърне в хъб за млади художници |

Софийски боеприпас - музей на актуалното изкуство, да се трансформира в самобитен хъб за млади художници и културно предприемачество. Това е концепцията на служебните министри на стопанската система Кирил Петков и на културата Велислав Минеков. Двамата показаха опциите за евентуално меценатство и вложения в арт пространството.

Предвижда се и ремонт на втория и третия етаж от някогашната военна амбулатория.

" Това ще бъде план, който ще съчетава стопанска система и просвета. Културата е доста значима, само че с цел да бъде устойчива, тя би трябвало да бъде част и от стопанската система. Надяваме се под този покрив да имат място и бизнесмени в областта на културата ", съобщи Кирил Петков.

Според него културата може да се самоиздържа, в случай че е направена по логичен метод. В начинанието може да се притегли и бизнесът. Петков даде за образец плановете на Кристо и Жан Клод.

" Част от концепцията е да притеглим младежи в изкуството, по едно и също време с млади бизнесмени и да помислят за бизнес модели и за това по какъв начин даже да основават стартъпи в областта на изкуството. Надяваме се това да бъде първият подобен център, който да дава опция за преплитане на предприемачество и просвета ", изясни министърът на стопанската система.

Според проф. Велеслав Минеков за жалост у нас липсва нещо, което се отразява неприятно върху завършващите изкуство хора. В Европа такива хора се подкрепят.

" Трябва да дадем късмет на тези, които могат – най-достойните да не остават на улицата, откакто завършат своето образоване ", съобщи Минеков.

Професорът добави, че ще беседва с бъдещия шеф на Фонд „ Култура ” и Управителния съвет и ще упорства една избрана сума да се насочи като стипендии за сходни актове. В чужбина тези стипендии обгръщат интервал за по 10 години. В България може да се стартира с три- или петгодишни стипендии, счита Минеков.

Петков пък даде обещание да организира диалози с компании и частни фондации.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР