Софийската топлофикация не е платила сметките си за природен газ

...
Софийската топлофикация не е платила сметките си за природен газ
Коментари Харесай

"Булгаргаз": "Топлофикация София" да си плаща или да търси друг доставчик

Софийската топлофикация не е платила сметките си за природен газ от юли, а единствено лихвите за забавянето подвигат дълга й с по 17 хиляди лева дневно. Напрежението сред общинската компания и държавната " Булгаргаз " се ускорява в последните дни с подмятания за прекъсване на газа и оферти " Топлофикация " да си търси различен снабдител. Това се вижда от публично писмо на газовия снабдител до министъра на енергетиката Теменужка Петкова и в отговорите на двете компании на въпроси на " Дневник ".

Това става в разгара на зимния сезон, в който фамилиите на 420 хиляди клиенти на сдружението или общо 1 млн. души, чакат от него топлота и топла вода.

До 7 януари 2020 година просрочените отговорности на " Топлофикация София " ЕАД с настъпил падеж са общо в размер на 200.5 милиона лв. като от тях 3.14 милиона лв. са наказателна клауза за забавеното заплащане, оповестяват от " Булгаргаз " ЕАД.

" Натрупаното обвързване е вследствие на неплащане на издадените фактури за доставен природен газ, като най-старата от тях е от месец юли 2019 година ", прецизира доставчикът.

" Булгаргаз " осведоми министъра на енергетиката за неплащането

На 13 декември 2019 година " Булгаргаз " алармира с писмо министъра на енергетиката Теменужка Петкова, че " от началото на декември " Топлофикация София " не е правило заплащания като не е предоставило и график за погасяване на просрочените отговорности ". Към тази дата те са в размер на 155.79 милиона лв..

Погасяването на отговорностите от " Топлофикация София " ще обезпечи и подсигурява доставките на природен газ в отоплителния сезон, предизвестяват в писмото си до министър Петкова от " Булгаргаз ". Копие от него е изпратено и на новия изпълнителен шеф на отоплителното сдружение Александър Александров.

На въпрос на " Дневник " правилно ли е, че не си заплащат отговорностите, от " Топлофикация София " дадоха отговор документално на 20 декември 2019 година, че " не са спряли да заплащат отговорностите си към доставчика и " през последните дни от сдружението към " Булгаргаз " ЕАД са преведени над 5 милиона лв. ".

Само за 26 дни дългът се е нараснал с 44 милиона лв.

На 26 ноември 2019 година, дни след назначението на новия изпълнителен шеф на софийското сдружение Александър Александров, той съобщи на конференция, че " сега задълженията към " Булгаргаз " са 147 милиона лв., които включват и 50 милиона лв. предплатена фактура за месец ноември. Всички отговорности се обслужват постоянно ".

 Александър Александров е изпълнителен шеф на
© Велко Ангелов

Александър Александров е изпълнителен шеф на " Топлофикация София " ЕАД от 22 ноември.

Александров изясни тогава пред " Дневник ", че съществена причина за насъбраните отговорности през 2019 година са високите цени на квотите за въглеродните излъчвания. Пред Дарик радио той посочи, че когато напролет енергийният регулатор е определял цените, той е калкулирал в цената на парното 11 лева за въглеродните излъчвания, които " Топлофикация " би трябвало да купува, а те костват 28 евро. Така при планувани 10 милиона лв. за задачата, сдружението би трябвало да заплати 50 милиона лв., което също е част от финансовите проблеми

Според данните, предоставени от " Булгаргаз " се оказва, че единствено в интервала от 12 декември 2019 година до 7 януари – 26 календарни дни, отговорностите на " Топлофикация София " към доставчика са се нараснали с нови 44.7 милиона лв..

Условията на контракта са неизгодни, недоволстват от софийското парно

От отоплителното сдружение дефинираха казуса със отговорностите към доставчика като систематичен и причина за това бил контрактуваният метод на заплащане за природния газ. Той бил с неизгодни условия за топлофикацията, само че от доставчика отказвали да ги трансформират.

" Топлофикация София " би трябвало да заплаща предплатено за планирани количества газ, които сама дефинира, и след приключването на съответния месец се прави равнене. Абонатите на сдружението обаче заплащат сметките си за потребената топлинна сила (за същия този месец) близо 2 месеца след нейното фактуриране. Това основава дисбаланс в заплащанията към доставчика, обясниха от отоплителното сдружение.

И прибавиха, че принципалът на сдружението – Столичната община, неведнъж била поставяла въпроса за смяна на неизгодните условия в контракта с " Булгаргаз ", само че постоянно от там срещала отвод.

Схемата на заплащане била определена от " Топлофикация София "

Тази скица на заплащане на природния газ – с авансово заявяване на планирани количества гориво към доставчика и предплатеното им заплащане, е определена от " Топлофикация София ", а не е наложена от доставчика, обясниха от " Булгаргаз ". Общинското сдружение я е предпочело, тъй като по този начин заобикаля финансовото поръчителство, което се изисква по другата допустима скица – възнаграждение на горивото след месеца на доставката му.

Доставчикът на газ декларира, че в случай че на софийското сдружение изискванията по контракта не му харесват, то има опция при настоящия към този момент либерализиран пазар на горива у нас - енергийната борса, да си търси природен газ от други източници.

Според " Топлофикация София " не се е случило нищо друго от нормалното от години. Привеждат се данни, че в този интервал на годината отговорностите към " Булгаргаз " са били 193.8 милиона лв. през 2007 година, през 2008 година - 268.6 милиона лв., през 2009 година - 140.8 милиона лв., през 2010 година - 100.8 милиона лв..

Растящите големи задължения провокираха остарелият Столичен общински съвет единомислещо да гласоподава през юли 2019 година управлението на " Топлофикация София " да търси интернационален съветник да го ръководи и да обезпечи стратегически вложител за софтуерното му възобновяване. Нужната сума за това се дефинира на 500 милиона лв.. Засега няма индикации той да е открит.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР