Софийската света митрополия се противопостави на проекта на архитект Фуксас

...
Софийската света митрополия се противопостави на проекта на архитект Фуксас
Коментари Харесай

Софийската митрополия не одобрява проекта за реконструкция на пл. Св. Неделя

Софийската света митрополия се опълчи на плана на проектант Фуксас за площад " Св. Неделя ", на който се намира и едноименната черква. Проектът завоюва интернационален конкурс на Столичната община. От църквата считат, че той е прекомерно футуристичен, и че ще се наложат реконструкции в Софийската света митрополия. Настояват и да вземат участие в бъдещи разисквания по плана.

От църквата не харесват плана за реорганизация на площада. Смятат, че ще се прекъсне естественият църковен живот в храма. Няма да има достъп на коли - да вземем за пример колата на патриарха, коли за спешна помощ, коли, които возят майки и бебета.

Вторият проблем е, че ще се затвори входът на Митрополията откъм площада и патриархът, който живее там, ще би трябвало да влиза откъм улица " Калоян ". Това пък щяло да докара до реорганизация на Митрополията и срутване на част от стената ѝ, която е културна полезност.

Да изрази мнението на Митрополията беше претрупан отец Кирил Попов от църквата. Общината пък разпореди плана да отбрани един от членовете на журито в състезанието арх. Ясен Кьосев. Според него, нищо от това, от което се опасява църквата, няма да се случи.

На площад " Св. Неделя " има три значими здания, свързани с историята и сегашното на Българската православна черква. Това са църквата " Св. Неделя ", Софийската света митрополия и Богословският факултет. По мнението на Митрополията, планът на арх. Фуксас не е взел поради това значимо събитие и е прекомерно футуристичен.
Отец Кирил Попов, храм " Св. Неделя ": Едни стъклени навеси, които да събират дъждовна вода и да бъдат резервоари за фонтаните, настрана да събират слънчева сила и да можеш да си зареждаш телефона, това ли е най-важното за центъра на столицата ни?Арх. Явор Кьосев, член на журито в състезанието: Тези осветителни тела са един флирт с тематиката за енергоефективността. Мисля, че духовната честност е съвместима с високата технологичност.
Отец Кирил споделя, че съгласно плана, естакадата пред църквата щяла да бъде отстранена. А тя служела за литийни шествия и за минаване на коли по нея. Според плана към този момент никакви коли нямало да могат да стопират към храма, било даже коли за спешна помощ или пожарна, или колата на патриарха.
Отец Кирил Попов, храм " Св. Неделя ": В този план, както се показва, църквата става един тип музей, могат единствено да влизат пешеходци вътре. Проектът не нарушава църковния живот, а той го прекъсва. Въпрос: Естакадата ще остане ли? Арх. Явор Кьосев: Разбира се, тя ще остане.Това е съгласно мен неразбирателство, което идва от широкопубликуваната тримерна визуализация, съвсем зенитна.
Ще има промени и за Софийската света митрополия, която е на площада, споделят от църквата.

Проектът планува още входът към Софийската митрополия да бъде затворен и патриархът и митрополитите да влизат откъм улица " Калоян ".

Отец Кирил Попов: А се предлага да се избие оградата към цар " Калоян ", което е безумство. Една ограда, която е неповторима.Арх. Явор Кьосев: Не би се одобрил никога план, който планува продупчване, пренасяне, разбъркване и така нататък
Проектът не e приключен и към момента има опция за промени.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР