Софийската районна прокуратура е прекратила делото, което водеше срещу шефа

...
Софийската районна прокуратура е прекратила делото, което водеше срещу шефа
Коментари Харесай

Прекратиха дело срещу номинирания за вътрешен министър в кабинета „Денков-Габриел”

Софийската районна прокуратура е прекратила делото, което водеше против шефа на ГДБОП Калин Стоянов. Той е номиниран за вътрешен министър в кабинета на Николай Денков, който на следващия ден ще бъде гласуван от Народното събрание. Стоянов стана обвинен в края на декември 2021 година посред абсурда сред Министерство на вътрешните работи и прокуратурата по отношение на следствието за източването на пари от " Хемус ". Министерство на вътрешните работи твърдеше, че прокуратурата протака следствието, а прокуратурата се обиди, че ѝ се бъркат в работата. В последна сметка държавното обвиняване към момента не е пратило никого на съд.

А за разлика от шумното оповестяване, че Стоянов е станал обвинен, делото против него е прекъснато напълно безшумно. Това е станало при започване на тази година, споделиха за " Сега " от Софийската районна прокуратура.

Стоянов беше упрекнат в края на декември 2021 година, че склонявал прокурор да наруши свое служебно обвързване по отношение на правораздаването по случая " Хемус ". За това закононарушение Наказателният кодекс планува от 1 до 6 година затвор. 

" В хода на следствието са разпитани голям брой очевидци, конфискувани са записи от камери за видеонаблюдение и са предоставени дейности на КПКОНПИ с оглед нуждата от осъществяване на всестранно и цялостно проучване на обективната истина ", изясни тогава прокуратурата в известието си по тематиката.

Прокуратурата твърдеше още, че са събрани " задоволително доказателства за виновността на шефа на ГДБОП-МВР Калин Стоянов, за това, че на висок звук се опитал да склони прокурор да се съгласи с претенции на отбраната на обвинения Борислав Колев - да не внася митинг по избраната му мярка за неотклонение " домакински арест " и да му се позволи да пътува отвън страната. Стоянов декларирал на наблюдаващ делото прокурор, че " поставя точка на следствието ", като отхвърля да извърши настояванията на отбраната, както и че ще ѝ бъде търсена отговорност за това от обществото ".

За да приключи делото против Стоянов, Софийската районна прокуратура е приела, че липсва предумисъл за склоняване на прокурорката. Това е единственият мотив, който пресслужбата на СРП уточни.

На 12 декември 2021 година, въпреки да беше неделя, прокуратурата свика незабавна конференция, с цел да опише какъв брой афектирани и потресени са наблюдаващите прокурори по делото " Хемус " от държанието на шефа на ГДБОП, който опитвал да им подрежда по какъв начин да протече следствието. Веднага по-късно на специфичен брифинг самият Стоянов и шефът на бранша, занимаващ се със случая, първо отхвърлиха да са оказвали какъвто и да е напън на прокурорите и незабавно по-късно дадоха да се разбере, че на процедура държавното обвиняване пречи на следствието.

Инфо: segabg.com

 

 

 

Източник: glasove.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР