Софийската опера се готви за поредната блестяща премиера - този

...
Софийската опера се готви за поредната блестяща премиера - този
Коментари Харесай

Софийската опера се готви за блестяща премиера на оперния бисер Ариадна на Наксос“

Софийската опера се готви за следващата блестяща премиера - този път на оперния бисер „ Ариадна на Наксос “ от Рихард Щраус. Първите срещи с взискателната аудитория са на 29 и 30 април. Спектакълът на режисьора Вера Немирова се посвещава на 80 години от рождението на огромната оперна певица Анна Томова-Синтова.

" Голямата наша певица Анна Томова-Синтова е работила извънредно сполучливо с артистите от нашата Опера за премиерата на „ Ариадна на Наксос “ (29.04, 30.04 ). Екипът тук е великолепен, доста професионален, на доста високо равнище. В операта „ Ариадна на Наксос “ от Рихард Щраус се събират два свята. Светът на тъй наречените „ сериозна опера “, „ опера серия “, дело на един млад композитор, който написа първото си произведение върху мита за Ариадна на Наксос и нейната среща не с бога на гибелта, а с този, който подарява обич и живот, Бакхус. От друга страна са комедиантите от комедия дел арте, в който оживява уличния спектакъл. Той идва със средствата на импровизацията и се вмъква в нещастието, оживява я и става комедия по либретото на Хуго декор Хофманстал ", споделя режисьорът Вера Немирова, която от дълги години работи в чужбина.



" В сюжета най-богатия мъж на Виена поръчва комбинирана покруса с комедия, с цел да му стане по-весело. Това е доста настояща тематика и през днешния ден, тъй като и в този момент би трябвало да мислим какво да предложим на публиката, дали да им представим нещо по възвишено или сме принудени да вършим повече комерчески занимания.

Направете си удоволствието да се насладите на красиви мелодии и вълнуващ актьорски театър с премиерата на Софийската опера и балет на „ Ариадна на Наксос “ - този оперен бисер, в който можете да откриете и нещо от нашия свят и от себе си.

Правила съм този театър в Германия, след това в Русия, само че гласовете на нашите актьори, които са отлични комедианти и вроденото възприятие за комизъм на българския народ дава необикновен привкус на шедьовъра на Рихард Щраус, който ще ви забавлява ", споделя Вера Немирова.



Диригентът Евън-Алексис Крист също споделя своите визии за спектакъла в Софийската опера: " Операта „ Ариадна на Наксос “ от Рихард Щраус е комедия, в която се разпростират два свята, единият е комедия, другият е извънредно сериозен. Всъщност не инцидентно ролята на композитора е автопортерт, който си прави самичък Рихард Щраус.

Това, което е извънредно значимо в тази ситуация е обстоятелството, че Софийската опера има артисти, които освен имат отлична техника, само че и прелестни актьорски качества. Те имат огромен опит с оперния спектакъл на Вагнер, нещо, което е доста значимо. Вера Немирова намира най-верния метод да извади от тях актьорските им качества, качества. Тази опера на Рихард Щраус изисква умения, които да оживеят в комедията. Нещо, което Вера Немирова реализира чудесно.

Ще споделя, че тази комедия е доста сложна за слагане. Режисьорката намира метод да сътвори трогателен оперен спектакъл, в който да се разгърне богатия музикален език на Рихард Щраус.

В тази опера наподобява сякаш се импровизира, само че в действителност всичко е доста проведено. Режисьорката просто е огромен занаятчия. Това е чудесно шоу.

Певците са доста положителни, оправят се необикновено добре, макар че текстовете са доста динамични, разговорите също. Артистите бяха скептични първоначално. Сега обаче вършат всичко по най-хубавия метод. Действието се развива динамично. Динамично се трансформира и хармонията в музикалната конструкция. Певците обаче съумяват де се оправят с всичко това и с изключителните си печески и актъорски качества ще завладеят сърцата на публиката. "



В актьорския състав на „ Ариадна на Наксос “ са:

Аристократ – Николай Павлов

Учител по музика- Атанас Младенов, Веселин Михайлов
Композитор –Лилия Кехайова, Мариана Цветкова
Тенор (Бакхус) – Костадин Андреев, Мартин Илиев
Офицер – Ангел Антонов
Учител по танци – Емил Павлов, Красимир Динев
Перукер – Светозар Рангелов,
Стефан Владимиров
Лакей – Николай Войнов, Стефан Владимиров
Цербинета – Диана Василева
Станислава Момеков, Айла Добрева
Примадона (Ариадна) – Габриела Георгиева, Радостина Николаева, Цветана Бандаловска
Арлекин - Атанас Младенов, Илия Илиев
Скарамучо – Даниел Острецов, Красимир Динев
Труфалдино – Ангел Христов, Бисер Георгиев
Бригела-Рейналдо Дроз, Хрисимир Дамянов
Наядя – Любов Методиева, Айла Добрева
Дриада – Весела Янева, Цвета Сарамбелиева
Ехо – Силвана Пръвчева, Силвия Тенева

Оркестър на Софийската опера

Диригент - Евън-Алексис Крист
Режисьор – Вера Немирова
Музикална позготовка – Анна Томова -Синтова
Сценография –Йенс Килиан
Костюми - Павлина Ойстерхус
Хореография –Александър Александров

Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР