Софийската опера и балет чества на 22 октомври 90-годишнината на

...
Софийската опера и балет чества на 22 октомври 90-годишнината на
Коментари Харесай

Софийската опера и балет чества 90-годишния юбилей на Петър Луканов

Софийската опера и балет празнува на 22 октомври 90-годишнината на видния балетмайстор проф. Петър Луканов. Събитието ще се означи с балета " Жизел ", режисура и постановка на проф. Луканов, научи ДУМА от Операта.

Именитият балетмайстор и хореограф е основател на над 80 балета, голям брой опери, мюзикъли, оперети и трагични спектакли, поставяни както за българска, по този начин и за задгранична сцена. Огромен е приносът на проф. Луканов при основаването и популяризирането на български балетни спектакли по музика на огромните наши композитори - Марин Големинов, Александър Райчев, Красимир Кюркчийски и други Балетни заглавия като " Козият рог ", " Нестинарка ", " Дъщерята на Калояна " и " Хайдушка ария " заемат особено място в нашата балетна традиция и са измежду най-обичаните балети, основани на български музикални творби.

Освен българските балетни постановки, в креативната биография на Петър Луканов участват и постановки на типичен балетни заглавия като " Дон Кихот ", " Жизел ", " Ромео и Жулиета ", които дълги години радват балетната аудитория.

Със своята богата хореографска, постановъчна, педагогическа и артистична активност проф. Петър Луканов се подрежда измежду най-големите балетни имена на България и неслучайно самата Фани Попова-Мутафова, авторка на романа " Дъщерята на Калояна ", споделя следното за едноименната балетна творба: " Балетният театър е напълно покрай вълнуващата изразност, родена от моята фикция, когато създавах " Дъщерята на Калояна ". Синтетичното влияние на музика и придвижвания, форми и багри в прочут смисъл е по-силно от внушението на словото... "

Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР