Софийската община внесе сигнал в Прокуратурата за търговия с гробни

...
Софийската община внесе сигнал в Прокуратурата за търговия с гробни
Коментари Харесай

„За вечни времена“: СО внесе сигнал в Прокуратурата за търговия с гробни места в София

Софийската община внесе сигнал в Прокуратурата за търговия с гробни места в София. Това стана ясно по време на брифинг на Следствен отдел към окръжна прокуратура.

„ Схемата е за продажби на гробни места за “вечни времена ” посредством пренасяне на тленни остатъци на умряли хора от други обитаеми места в страната на територията на гробищните паркове в Столичната община “, разяснява вр.и.д. шеф на Общинското дружество Румен Димитров.

Според сигнала в общинското дружество са постъпвали стотици заявки за пренасяне на тленни остатъци от други градове. Те са били с идентичен текст, само че все пак са одобрявани от предходното управление. Единствената разлика в документите са били имената на умрелите и подателите.

Никъде в Европа няма такова отношение към околните, които към този момент не са измежду нас, разяснява шефът на „ Гробищни паркове “

Предишното управление на „ Гробищни паркове “ не е правило никаква инспекция на обстоятелствата в заявките и действително е покровителствало схемата.

Лицата, които заявявали пренасяне на тленни остатъци, получавали нотариален акт за „ гробно място за безконечни времена “ против 570 лв.. „ Впоследствие евентуално са го преотстъпвали против доста по-големи суми ”, обясни шефът на Общинското дружество.

Един от най-скандалните случаи е с тленните остатъци на мъртвец, за който са подадени документи да бъде изместен, само че в действителност той е бил кремиран.

„ Гробищната мафия е оставена безотговорно да прави злоупотреби “

По време на конференцията бяха изнесени и други скандални данни за злоупотреби и положението на гробищните паркове на територията на страната.

Една от тях е погребение на хора в санитарните пространства сред алеите.

Липсват 2000 метра от оградата на парка, камери, охранителната компания не си е правила работа и е допускала да се правят нередности.

От Следствен отдел към окръжна прокуратура показват също, че злоупотребите са вероятни, тъй като всичката документи на Предприятието е на хартия и съхранявана в папки, което разрешава разнообразни малки врати. Предстои цифровизация на архива.

Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР