"Софийската котловина, която блика от геотермални води, е достатъчна да

...
"Софийската котловина, която блика от геотермални води, е достатъчна да
Коментари Харесай

Борислав Сандов: Софийската котловина е достатъчна да захранва всички населени места с топла вода


"Софийската долина, която блика от геотермални води, е задоволителна да зарежда всички обитаеми места с топла вода. В момента обследваме опцията да се употребява този капацитет. Това е 1/3. В няколко разлома в страната има същите благоприятни условия, а те могат да създават топла вода и електрическа сила. Това ще ни даде непрекъсната енергийна самостоятелност. "

Това съобщи пред NOVA NEWS вицепремиерът и министър на околната среда Борислав Сандов.

По думите му на никое място в Европа не се добива шистов газ. "Технологията фракинг е нездравословна за околната среда и най-много за водите. Едва под 3% от семействата са газифицирани. 3 млн. мегаватчаса газ употребява България на годишна база, от които 1/3 "Топлофикация "-София, която е пред банкрут ", уточни министърът.

Той показа, че не може да се провали европейското финансиране за Автомагистрала "Струма ", само че това значи нова оценка за съгласуемост с "Натура 2000 " и за влияние с околната среда.

Според него министър Гроздан Караджов желае бързо деяние. "Аз не бих могъл да работя в нарушаване на общественото законодателство, работя по проблема с автомагистрала в дефилето от 20 години, не мога да заплюя работата си. 2027 година е реалистична дата за стартиране на трасето, това зависи от изборът на маршрут ", разкри той. И добави, че положението на язовирите от позиция на запълняемост е задоволителна.

"Има доста съществено засушаване - речният отток през май е с до 40% по-нисък по отношение на април. Тази пролет не вали задоволително. 80% са запълнени язовирите за питейна вода, като цяло за страната са към 71%. Нямаме водни бедствия поради по-доброто ръководство на ресурсите ", изясни Сандов.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР