Софийската градска прокуратура (СГП) започва проверка по случая със смъртта

...
Софийската градска прокуратура (СГП) започва проверка по случая със смъртта
Коментари Харесай

Прокуратурата започва проверка по случая Даная

Софийската градска прокуратура (СГП) стартира инспекция по случая със гибелта на 15-годишната Даная Кулева, която умря през май 2023 година в " Пирогов ". Това излиза наяве от прессъобщение на държавното обвиняване.

Целта на инспекцията е да се откри дали има задоволително данни за вероятно сбъднат състав на закононарушение по член 123 от Наказателния кодекс. Този член се отнася за санкции по отношение на причиняването на гибел заради неведение, немарливо осъществяване или несъобразителност, като сходни действия могат да се санкционират със затвор от една до шест години.

В хода на инспекцията ще бъдат тествани всички условия по случая, в това число ще бъдат съобразени осъществените досега две инспекции от Изпълнителната организация " Медицински контрол ", показват от прокуратурата.

15-годишното дете умря през май 2023 година в болница " Пирогов " след хематом от рухване. Казусът, станал прочут като " случая Даная ", предизвика доста съществени подозрения за неглижиране на тежкото ѝ положение. Един от проблемите, за които майката на момичето алармира още преди месеци, беше неналичието на животоспасяващо кръвоспиращо лекарство в незабавната болница.
Майката Ани Стоянова описа по какъв начин от " Пирогов " са я предиздвикали сама да търси медикамента и го е получила от лекуващия хематолог на детето от ИСУЛ. Същото беше доказано и от хематолога доктор Денка Стоянова от ИСУЛ.Служителите на " Пирогов " обаче са дали изцяло разнообразни показания при инспекцията на " Медицински одит ".Репортаж на Валя Ахчиева демонстрира, че техните публични изказвания са оспорени даже от началника на лабораторията на трансфузионна хематология в " Пирогов " доктор Евгения Шурлиева. Тя удостоверява пред Ахчиева, че въпросният препарат е липсвал и не е прилаган на Даная в деня, в който останалите лекари от болничното заведение настояват, че е употребен.
Очаквайте детайлности!
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР