Софийската градска прокуратура (СГП) отправя предложения за законови промени във

...
Софийската градска прокуратура (СГП) отправя предложения за законови промени във
Коментари Харесай

СГП предлага законови промени за пияните шофьори, причинили тежки катастрофи

Софийската градска прокуратура (СГП) насочва оферти за законови промени по отношение на многочислените тежки произшествия с жертви или съществено потърпевши, провокирани от водачи на моторни транспортни средства след приложимост на алкохол и опиати.

Предложенията са направени след разбор на делата за пътнотранспортни катастрофи с породена гибел или телесни повреди. Те имат за цел ускорение и възстановяване успеваемостта на следствията , оповестиха от СГП.

Предложенията плануват промени в Наказателния кодекс (НК), Наказателно-процесуалния кодекс (НПК) и Наредба № Н-1 от 14 февруари 2023 година за вписването, квалификацията и възнагражденията на движимостите лица, издадена от министъра на правораздаването.
 Наказателните съдии желаят Конституционен съд да анулира отнемането на коли от пияни водачи
Наказателните съдии желаят Конституционен съд да анулира отнемането на коли от пияни водачи

Те касаят заплащането на санкция на цената на автомобила, в случай че деецът не е притежател на транспортното средство

От прокуратурата показват в систематизиран вид и съответните си оферти:
въвеждане на критерии за срочност за правене на експертиза; въвеждане на ограничения, които да подкрепят ефикасната работа на движимостите лица, на които са предоставени експертизи посредством отбягване пренатоварването им и увеличение на броя им; увеличаване на периода на оптималната дълготрайност на ограниченията за неотклонение задържане под стража и домакински арест от два месеца на осем месеца при обвиняване за по неволя закононарушение, при които е породена гибел и които са с извънредно висока степен на социална опасност; въвеждане на наложителна мярка за процесуална насила краткотрайно лишаване на свидетелството за ръководство на моторно транспортно средство в случаите на породена смърт; регламентиране на опция за неотложно изземване на мостри за относително проучване за определяне на използването на алкохол и/или наркотични субстанции от водачи на моторни транспортни средства с следващ правосъден контрол; създаване на опция за събиране на трафични данни от мобилните оператори при следствие на закононарушения - в това число осъществени по несъобразителност, с които е породена гибел.
Становище по предложенията е обещано досега от Министерство на вътрешните работи , а Министерството на правораздаването спомага за събирането на мнения. СГП чакаме мнения и от други институции. В тази връзка СГП се планува да се организира кръгла маса по предложенията. На нея ще бъдат поканени заинтригуваните институции, в това число и представители на законодателната власт.
 Сарафов указа тъкмо по какъв начин да се лишават колите на пияните водачи
Сарафов указа тъкмо по какъв начин да се лишават колите на пияните водачи

Той коментира в кои случаи транспортното средство следва да се приобщи като материално доказателство и по кое време не
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР