Софийската градска прокуратура (СГП) образува досъдебно производство за общи длъжностни

...
Софийската градска прокуратура (СГП) образува досъдебно производство за общи длъжностни
Коментари Харесай

Прокуратурата погна служители на Селскостопанската академия за длъжности престъпления

Софийската градска прокуратура (СГП) образува досъдебно произвеждане за общи длъжностни закононарушения по член 282, алинея 2 вр. алинея 1 от Наказателен кодекс, вероятно осъществени от чиновници в Института по почвознание, агротехнологии и отбрана на растенията и в Селскостопанската академия . Това оповестиха от пресцентъра на държавното обвиняване.

Образувана е прокурорската кореспонденция по отношение на осъществена инспекция от Комисията за противопоставяне на корупцията и за лишаване на нелегално добито имущество (КПКОНПИ), която е докладвана в СГП със мнение, за осъществени закононарушения от общ темперамент.

На 24.10.2023 година са осъществени претърсвания и изземвания в гр. София, гр. Сливен, гр. Стара Загора, гр. Бяла, гр. Кърджали, гр. Момчилград и гр. Хасково. Проверени са над тридесет жилища, моторни транспортни средства и държавни институции, измежду които община и регионална дирекция по земеделието. Разпитани са голям брой очевидци.

В хода на следствието е указано подпомагане и от чиновници на и Комисията за противопоставяне на корупцията.

Към наказателна отговорност са привлечени две лица. Това са заместник-директора на Института по почвознание, агротехнологии и отбрана на растенията и ръководителя на Селскостопанската академия. Държавното обвиняване показва, че през месец юни 2022 година обвинените се сговорили да правят в страната длъжностни закононарушения, посредством които се цели да се набави имотна полза - закононарушение по член 321, алинея 6 от Наказателен кодекс. За посоченото закононарушение се планува наказване отнемане от независимост до шест години.

Длъжностните нарушавания се състоят в незаконосъобразно намаление на категорията на аграрни земи, с цел да се даде опция на трети лица да изградят слънчеви съоръжения на нея.

Предвид високата социална заплаха на действията по отношение на обвинените е постановена мярка за процесуална насила задържане до 72 часа с оглед отправяне на искане до Софийски градски съд за постановяване на мярка за неотклонение задържане под стража.

Разследването по случая продължава.
 Двама арестувани след акция в 7 града за подправяне на документи за земи
Двама арестувани след акция в 7 града за подправяне на документи за земи

Арестувани са ръководителят на Селскостопанската академия в София Мартин Банов и заместник-директорът на института по почвознание " Никола Пушкаров " Венета Кръстева
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР