Софийската градска прокуратура призова на разпит пред наблюдаващите прокурори по

...
Софийската градска прокуратура призова на разпит пред наблюдаващите прокурори по
Коментари Харесай

Прокуратурата призова Бойко Рашков на разпит по делото Хемус

Софийската градска прокуратура прикани на разпит пред наблюдаващите прокурори по делото " Хемус " вътрешния министър Бойко Рашков . Това заяви на брифинг в Съдебната палата Десислава Петрова, представител на СГП. Тя цитира, от което излиза наяве, че той има информация по делото.

" От казаното от Рашков следва, че вътрешният министър разполага с информация за метода на трансфериране на средствата и за крайните получатели , въпреки такава да не е докладвана от ГДБОП в СГП ", изясни тя.

По думите й събитията са значими за следствието, по тази причина Бойко Рашков се явява главен очевидец, който може да спомогне за определяне на обективната истина . Той ще бъде свикан по открития по закона ред в качеството на очевидец пред наблюдаващите прокурори, с цел да каже каква информация му е известна за прехвърлянето на паричните средства, по кое време му е станала известна и всички други условия, които са му известни и които имат значение за делото, и това ще спомогне, с цел да се реализира неоправдателна присъда.
 Прокуратурата дава отговор на изявление на Рашков с 4 члена от три закона
Прокуратурата дава отговор на изявление на Рашков с 4 члена от три закона

Позиция на СГП, която публикуваме по-долу без редакция

В тази връзка наблюдаващите прокурори са счели да се призове вътрешният министър и да се яви пред тях в качеството си на очевидец. " В случай че Бойко Рашков уточни съответни физически лица и търговски сдружения, СГП ще извърши всички вероятни дейности - разпити, претърсвания, изземвания, за които има данни, че са добити по незаконен метод. А при събиране на доказателства за други лица, и те ще бъдат привлечени в качеството си на обвинени ", сподели Десислава Петрова.

От своя страна Чавдар Пастованов, зам.-градски прокурор и прокурор в СГП, изясни, че явяването на Бойко Рашков произтича от българската Конституция и Наказателен кодекс. Уверени сме, че като учител по право е осведомен с тях, в този смисъл всеки български жител е задължен, ако са му известни обстоятелства, да спомага на органите на следствието за проявление на незаконната активност, добави той.

Иво Илиев, зам.-градски прокурор на София, също разясни, че Рашков ще бъде свикан по законовия ред, с цел да извърши законово обвързване по Наказателно-процесуален кодекс . Той не позволява, че вътрешният министър няма да желае да пристигна на разпит, " тъй като, в случай че има информация, която би могла да докара до покачване на обвинявания на по необятен кръг лица, той е задължен " .
 Рашков: Прокуратурата пази ексуправляващите и то освен за
Рашков: Прокуратурата пази ексуправляващите и то освен за " Хемус "

Всяка банка при транзакция над 30 000 лв. би трябвало да осведоми ДАНС

В СГП се следи и друго досъдебно произвеждане за данъчно закононарушение по делото " Хемус " , сподели още Десислава Петрова.

До момента са осъществени голям брой дейности по събиране на доказателства от наблюдаващите прокурори, открити са значими условия, свързани с придвижване на паричните средства, рапортува тя. По думите й е забавен фактът, че такива не са били открити от органите на Министерство на вътрешните работи, без значение че им е предоставено следствието от месеци. В рамките на разпитите обвиненият три пъти е отказал да даде пояснение пред Министерство на вътрешните работи и ГДБОП, а пред наблюдаващите прокурори е изказал подозрения за работата на чиновници на ГДБОП, сподели Петрова.

Тя разясни, че на разпит на 21 декември в постройката на СГП и в наличието на бранител е дал обстойни пояснения и показал търговски сдружения, лица и места, които имат отношение към закононарушението. Поискал преустановяване на досъдебното произвеждане и декларирал, че не се признава за отговорен. На идващия ден - 22 декември, наблюдаващите прокурори разпитали обвинения в наличието на неговия бранител и пред арбитър с оглед закрепване на обяснението, където удостоверил казаното.

СГП е длъжна да обясни, че органите на Министерство на вътрешните работи не са дали никаква информация по отношение на придвижването на паричните средства, в това число къде са трансферирани след прекосяването им във компаниите бушони, както и данни за лица, които могат да са краен адресат на паричните средства, уточни още Десислава Петрова. Тя е безапелационна, че от наблюдаващите прокурори са осъществени и други дейности за намиране на доказателства, в това число и за обвинения, който е дал частични пояснения за място, където е оставил инкриминираните средства. В момента делото е в Апелативната прокуратура.
 Рашков: Прокуратурата пази ексуправляващите и то освен за
Рашков: Прокуратурата пази ексуправляващите и то освен за " Хемус "

Всяка банка при транзакция над 30 000 лв. би трябвало да осведоми ДАНС

Припомняме, че Софийската градска прокуратура образува дело против. Той е обвинен, че е изнесъл в сакове и чували 53 млн. лева от противозаконни схеми при строителството на Автомагистрала " Хемус ". Разследващите са стигнали до него, откакто всички подставени лица декларирали, че са му предали парите.

На 5 ноември вътрешният министър Бойко Рашков разгласи, че близо 60 милиона лв. от общо 84 милиона, отпуснати от АПИ за градежа на Лот 5 на Автомагистрала " Хемус ", са били източени посредством огромна скица, включваща редица кухи фирми-бушони. Парите се превеждали на финалната в схемата фирма-бушон, откъдето

На 6 декември беше повдигнато обвиняване на, арестуван бе 72 часа. На 9 декември беше импортирано искане за непрекъснат арест, като. Впоследствие

На 12 декември прокуратурата упрекна ГДБОП в напън по следствието на аферата " Хемус ".

На същия ден Иван Гешев съобщи, че.
 Бойко Рашков продължава с разкритията за „ Хемус “
Бойко Рашков продължава с разкритията за „ Хемус “

Той се надява, че ще реализира нужните резултати
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР