Софийската градска прокуратура отказа да образува наказателно производство по сигнал

...
Софийската градска прокуратура отказа да образува наказателно производство по сигнал
Коментари Харесай

Началникът на кабинета на Румен Радев не е нарушил закона според СГП

Софийската градска прокуратура отхвърли да образува наказателно произвеждане по сигнал от някогашния народен представител Антон Тодоров, съгласно който са позволени нарушавания на Закона за отбрана на класифицирана информация от началника на кабинета на Президента Иво Христов. Според решението на прокуратурата няма данни за осъществено закононарушение и недопускане на нарушавания на Закона за отбрана на класифицираната информация (ЗЗКИ) и Правилника за използване на ЗЗКИ (ППЗЗКИ).

В сигнала Тодоров се показва, че при осъществяване на предоставените му функционалности в качеството на член на " Временната комисия за изследване осъществяването на процедурата по желание на нов вид военен аероплан ", се е срещнал със секретна шифрограма от Посолството на България във Вашингтон. Шифрограмата била адресирана до началника на кабинета на президента Румен Радев - Иво Христов, които в действителност нямал достъп до секретна информация, открито от ДКСИ.

По случая прокурор от СГП е направил персонална инспекция, при която е открито, че на 26 февруари 2017 година в администрацията на Президента е постъпила грама от външното министерство, която съдържала класифицирана информация - " държавна загадка ", маркирана с гриф за сигурност " секретно ". Документът бил адресиран до Христов и е регистриран в съответния входящ указател и е възложен на основния секретар на администрацията на Президента Димитър Стоянов.

В хода на инспекцията е открито, че въпреки в документа да е посочено име на адресат - Иво Христов - шеф на кабинета на президента, този документ не му е предоставян от регистратурата, защото Христов нямал достъп до класифицирана информация и не е минал съответните изискуеми по закон образования. Фактът, че е посочено съответно лице като адресат върху документ, съдържащ класифицирана информация, не задължавал чиновниците от регистратурата да му го дават.

Установено е още, че без значение дали документът е адресиран до началника на кабинета, при положение, че съдържа класифицирана информация, той се рапортува на основния секретар, каквото е сторено и със секретната грама.

В администрацията на Президента са спазени всички условия на ЗЗКИ и ППЗЗКИ и не са открити нарушавания при обработването и съхраняването на класифицирана информация , както и изискванията и реда за даване на достъп до нея.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР