Софийската градска прокуратура отказа да образува досъдебно производство срещу бившия

...
Софийската градска прокуратура отказа да образува досъдебно производство срещу бившия
Коментари Харесай

Прокуратурата: Борисов не е всял паника за ваксините, а е повдигнал дискусия по значим проблем

Софийската градска прокуратура отхвърли да образува досъдебно произвеждане против някогашния министър председател и водач на ГЕРБ Бойко Борисов за разпространение на подправена вест поради изказванията му, че у нас се ползват ваксини с изминал период на валидност.

беше подаден от служебния здравен министър Стойчо Кацаров в края на октомври откакто някогашният министър председател разгласи, че “имунизират популацията с ваксини с изминал период на валидност “. Тогава Министерство на здравеопазването опроверга изказванията му и изясни, че срокът на валидност на на имунизацията на Pfizer/BioNtech Comirnaty е продължен публично от 6 на 9 месеца в Европейски Съюз. В сигнала си Кацаров дефинира изявлението на Борисов като подправената вест, която може да провокира паника у популацията и да накара доста хора да се откажат от имунизация. Дословните думи на Борисов бяха: " Днес какво направиха – ваксинират популацията с ваксини с изминал период на валидност – Пфайзер. До 30 септември им е срокът на валидност. Удължили го били, само че ролята на една ваксина е да бъде безвредна и да е ефикасна. “

В последния ден от годината прокуратурата излезе със известие, в което показва, че “на 23.12.2021 година прокурор в СГП е постановил отвод от формиране на досъдебно произвеждане по член 213, алинея 1 от Наказателно-процесуален кодекс за разпространение на подправена вест по отношение на използване на ваксини с изминал период на валидност заради справедлива несъставомерност на действието “.

Според наблюдаващия прокурор фактически е било открито, че 4 броя партиди на доставени ваксини със период на валидност до 30.09.2021 година са били изпратени в цялата страна . Съгласно публично известие на Министерство на здравеопазването: „ На 10.09.2021г. след осъществена оценка от Европейската организация по медикаментите в Европейски Съюз беше утвърден нов период на валидност на имунизацията на Пфайзер при условия на предпазване при свръхниска температура. Срокът на валидност за замразен флакон е продължен от 6 на 9 месеца. “

След разбор на събраните данни прокурор в СГП е приел, че цитираните нагоре изказвания на Бойко Борисов не реализират състав на закононарушение по член 326, алинея 1 от Наказателен кодекс. Този текст планува възникването на наказателна отговорност при предаване по радио, телефон или по различен метод на погрешни повиквания или заблуждаващи знаци за помощ, акцидент или паника. Обект на защитаваните публични връзки са публичният ред и успокоение, т.е. с цел да бъде едно действие закононарушение по член 326, алинея 1 от Наказателен кодекс, същото следва да е ориентирано към нарушение на тези защитавани от закона богатства.

Изразите на Бойко Борисов не съставляват по съществото си заблуждаващи знаци за паника по смисъла на член 326, алинея 1 от Наказателен кодекс, е заключението на прокуратурата.

СГП е приела, че изявлението на Бойко Борисов пред медии, дало мотив за сигнала, е довело до осведоменост и социална полемика по важен проблем – периодите на имунизацията, които се удължават единствено с решение на Световната здравна организация.

Поради това СГП е приела, че изказванията на Борисов, които са били правилни, не са ориентирани към накърняване на откритите в Република България публичен ред и успокоение и заради това от справедлива страна тези изказвания не изпълват състава на закононарушението по член 326, алинея 1 от Наказателен кодекс.

Постановлението на СГП за отвод от формиране на досъдебно произвеждане предстои на обжалване пред Апелативна прокуратура-София на съображение член 213, алинея 1 от Наказателно-процесуален кодекс.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР