Софийската градска прокуратура и ГДБОП разкриха организирана престъпна група, изготвяла

...
Софийската градска прокуратура и ГДБОП разкриха организирана престъпна група, изготвяла
Коментари Харесай

Удариха печатари на фалшиво евро и документи в София

Софийската градска прокуратура и ГДБОП разкриха проведена незаконна група, изготвяла и разпространявала подправени еврови банкноти и документи за идентичност. При интервенцията са открити голям брой неистинен банкноти с номинал 50 евро, както и подправени персонални карти и шофьорски книжки.

„ Иззети са материални доказателства, от които е видно, че с избрани механически средства – машини, са създавани неистинен парични знаци, както и неистинен публични документи. Става въпрос за проведена незаконна група ”, изясни административният началник на СГП Илиана Кирилова.

Става въпрос за една доста добре структурирана и проведена група от жители, която се занимава трайно и редовно с произвеждане и разпространяване на неистинен парични знаци в евро ”, добави заместник-административният началник на СГП Чавдар Пастованов.

По случая са претърсени голям брой адреси в София, има и арестувани. „ Установено е доста количество такива банкноти, средства за тяхното производство, както и средства за произвеждане на неистинен документи за идентичност – български и интернационалните паспорти, персонални карти, свидетелства за ръководство на МПС и задгранични такива ”, добави Пастованов.

По думите му става въпрос за „ много огромна скица ” със затворен цикъл за произвеждане и разпространяване и експорт отвън България на неистинен парични знаци. „ Повдигнати са обвинявания на 4-ма жители за тежки умишлени закононарушения. Те са арестувани за период до 72 часа и обвиняванията им се уточняват ”, разясни заместник-административният началник на СГП.

Органите на реда са следили незаконната група от април. „ Основно са изготвяни и популяризирани банкноти с номинал 50 евро. Те са желани за произвеждане, защото са лесни за обращение. Такива банкноти са засечени в страни от Европейски Съюз, измежду които Франция и Германия ”, сподели шефът на ГДБОП Явор Серафимов.

При интервенцията, като мостра, са открити 125 000 евро. Акцията е извършена взаимно с Европол. „ Всички арестувани са добре известни на ГДБОП по линия на фалшификации ”, добави Серафимов. Има данни, че един от арестуваните в предишното е бил съпричастен към трафик на мигранти.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР