Софийската градска прокуратура е прекратила разследването по прословутия казус със

...
Софийската градска прокуратура е прекратила разследването по прословутия казус със
Коментари Харесай

Делото за златните кюлчетата и пачките в нощното шкафче е прекратено

Софийската градска прокуратура е прекратила следствието по прословутия проблем със фотосите на кюлчета и пачки в чекмеджето на спалнята на Бойко Борисов в държавната резиденция в " Бояна ". Това оповестява, като цитира прокурорското разпореждане от 10 май т.г. и пуска клише на 4 от 33-те му страници. От тях не излиза наяве с какви претекстове се е произнесъл наблюдаващият прокурор. " Биволъ " не цитира името му.

" Сега " опита да удостовери информацията през прокуратурата, само че досега безрезултатно.

С прекратяването на делото наблюдаващият прокурор е постановил и " да бъдат върнати на началника на НСО (или оправомощен от него представител на службата) два броя нощни шкафчета, идентични (един и същ модел), и двете на цвят " слонова кост ".

Ако се съди от информация от този март, наблюдаващ прокурор е Ивайло Петров, който не и определен на инцидентен принцип, както изисква законът.

В изтеклите елементи от постановлението са разказани " общо седем фотоси, на които се вижда стая, обзаведена като спалня – с легло и нощно шкафче, върху което е подложен предмет, наподобяващ револвер, и легло, върху което лежи мъж, който наподобява на Бойко Борисов ".

Преписката под номер 10019/20 година на СГП е формирана на 16 юни 2020 година след самосезиране по информация в медиите. Първоначално за наблюдаващ прокурор на инцидентен принцип е избрана Боряна Бецова, само че при започване на юли са назначени още двама прокурори, този път без инцидентен асортимент - Вихра Попхристова и Ивайло Петров. И двамата са били командировани скоро преди този момент от по-ниско равнище - Софийската районна прокуратура (СРП). С разпореждане от 29 юли 2020 година тримата прокурори образуват досъдебно произвеждане, което се води за нелегално потребление на специфични механически средства и за потреблението на фотосите, с цел да заблудят орган на правосъдната власт, т.е. закононарушение срещу правораздаването. Точно образуването на делото по тези " екзотични " текстове от Наказателен кодекс, а не за някакво корупционно действие, да вземем за пример за корупция, евентуално в този момент води и до прекратяването на делото.

На 6 октомври 2020 година Борисов е разпитан по делото от прокурорите Петров и Попхристова. В хода на следствието от екипа наблюдаващи прокурори остава само Ивайло Петров, защото Попхристова е върната назад в СРП, а Бецова е командирована на по-високо равнище - в Софийската апелативна прокуратура.

Експертизи откриха, че част от банкнотите от фотосите са същински. Не стана ясно дали прокуратурата въобще откри кой е снимал - т.е. кой се крие зад митичната фигура на Мата Хари, която съгласно Борисов го е снимала.

Постановлението за преустановяване е изпратено и до Върховната касационна прокуратура, се вижда още от документа. То би могло да бъде ревизирано от Софийската апелативна прокуратура.

Въпреки прекратяването на това произвеждане, директно обвързвано с водача на ГЕРБ Бойко Борисов, в прокуратурата остава да виси делото " Барселонагейт ". Държавното обвиняване отхвърля да го държи на трупчета и изяснява, че по него има да се превеждат доста материали, постъпили от чужбина, а следва да се назначават и счетоводни експертизи, написа " Сега ".
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР