Софийската градска прокуратура е поискала изпращането на молба за правна

...
Софийската градска прокуратура е поискала изпращането на молба за правна
Коментари Харесай

След 2 г. и 4 месеца: градска прокуратура поиска да разпита Божков чрез видео

Софийската градска прокуратура е поискала " изпращането на молба за правна помощ за разпит като очевидец на Васил Божков посредством видеоконференция ". Поводът е водената инспекция, стартирала от Министерство на вътрешните работи против " политически лица " - както излиза наяве от известие на прокуратурата, въпреки че въпросните лица не се загатват.

Любопитно е, че фактът на изгубването на Васил Божков се прокрадна в медиите през януари 2020 година, а той бе разгласен за търсене на 29 януари същата година. Смята се, че в действителност двамата със съдружника му Георги Попов са пътували със служебни паспорти в посока Дубай в последните дни на декември 2019 година.

Днес от градската прокуратура пишат:

СГП е изготвила предложение до Върховна касационна прокуратура, Отдел „ Международен “, за изпращане на молба за правна помощ до Обединените арабски емирства за разпит посредством видеоконферентна връзка на Васил Божков в качеството му на очевидец, учредена на правилото на реципрочност. Принципът на реципрочност значи, че ОАЕ следва да преценяват дали на база този принцип ще одобряват за осъществяване молбата за правна помощ.

И допълват, че ".. връзка единствено посредством механически начини – Skype, Viber и други, не би породила правни последствия и събраните данни не биха могли да се употребяват като доказателства ".

Рязкото активизиране на това процесуално-следствено деяние съответствува с обстоятелството, че през вчерашния ден Божков даде конференция пред публицисти също по видеовръзка. А вътрешният министър Бойко Рашков на брифиг уточни члена от Наказателно-процесуален кодекс, съгласно който лица се разпитват по видеоконфренция и това се зачита за постоянно доказателствено средство - член 274.

За разпит при " условия за реципрочност " през днешния ден пък приказва правосъдната министрка Надежда Йорданова, която съобщи, че " наложително би трябвало да бъде извършено следствие след изявлението на Васил Божков, като бъдат изяснени всички обстоятелства обективно и по реда, очакван по закона. "

Ето и известието:

СГП изиска изпращането на молба за правна помощ за разпит като очевидец на Васил Божков посредством видеоконференция

Във връзка с формираното дело за изнудване на Васил Божков Софийска градска прокуратура (СГП), съгласно поетия ангажимент да осведоми обществеността, добавя информацията, която е предоставила досега посредством прессъобщения и брифинг:

Във връзка с нуждата да бъдат годно осъществени опорочените дейности по следствието, подхванати от проверяващ орган към ГДНП, се организират дейни дейности по следствие, като се правят разпити на поемни лица, прави се оглед на материални доказателства, разпитват се и други очевидци.

СГП е изготвила предложение до Върховна касационна прокуратура, Отдел „ Международен “, за изпращане на молба за правна помощ до Обединените арабски емирства за разпит посредством видеоконферентна връзка на Васил Божков в качеството му на очевидец, учредена на правилото на реципрочност. Принципът на реципрочност значи, че ОАЕ следва да преценяват дали на база този принцип ще одобряват за осъществяване молбата за правна помощ. Условие за приемането на молбата е и преценката на ОАЕ за допустимост на подобен тип разпит съгласно тяхното законодателство. Единствено по този ред е допустимо да бъдат събрани по закономерен метод свидетелски показания, защото връзка единствено посредством механически начини – Skype, Viber и други, не би породила правни последствия и събраните данни не биха могли да се употребяват като доказателства.

В хода на следствието предстоят разпити и на други очевидци, които имат отношение към разследваните условия по досъдебното произвеждане.

Работата по делото продължава посредством осъществяването на дейни процесуални дейности. Периодично българската общност ще бъде осведомена.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР