Софийската градска прокуратура е отказала да образува досъдебно производство срещу

...
Софийската градска прокуратура е отказала да образува досъдебно производство срещу
Коментари Харесай

Прокуратурата не видя престъпление в думи на Борисов за ваксини с изтекъл срок

Софийската градска прокуратура е отказала да образува досъдебно произвеждане против някогашния министър председател Бойко Борисов за разпространение на подправена вест след изказванието му, че се употребяват ваксини с изминал период на валидност. Причината за отхвърли е справедлива несъставоместност не действието или с други думи - това не е закононарушение.

От прокуратурата оповестяват и че отводът е от 23 декември, само че формалната информация за решението на наблюдаващия прокурор идва едвам в този момент поради " многочислени медийни запитвания ".

Преписката беше формирана по сигнал на някогашния министър на опазването на здравето Стойчо Кацаров, който за разпространението на подправена вест от някогашния министър председател и водач на ГЕРБ Бойко Борисов. Повод за това бе, че популацията се имунизира с препарати с изминал период на валидност.

Повод за сигнала са били следните изказвания на Бойко Борисов пред медии:
" Днес какво направиха - ваксинират популацията с ваксини с изминал период на валидност - " Пфайзер ". До 30 септември им е срокът на валидност. Удължили го били, само че ролята на една ваксина е да бъде безвредна и да е ефикасна. "
Тогава Борисов имаше поради съответно препарата на " Пфайзер ", годността на който бе публично удължена с 3 месеца от Европейската организация по медикаментите. Така тя е 9, а не 6 месеца по документи. Това значи, че препаратите, на чиито етикет написа, че се най-хубави до края на септември, могат да се употребяват до края на годината.

От прокуратурата показват, че по сигнала е била разпоредена незабавна инспекция, а настрана за същото е постъпил и сигнал от Гражданско съдружие " Боец ", както и различен сигнал до Районната прокуратура в Благоевград. И двата сигнала са били приобщени към преписката в Софийската градска прокуратура.

При инспекцията наблюдаващият прокурор е изискал и получил информации за доставките на ваксини и техния период на валидност, както и информации от всички районни здравни инспекции в страната за изпращането и приемането на ваксини във всички регионални градове.

Според наблюдаващия прокурор фактически е било открито, че 4 броя партиди на доставени ваксини със период на валидност до 30 септември 2021 година са били изпратени в цялата страна. Съгласно публично известие на Министерство на здравеопазването: " На 10.09.2021г. след осъществена оценка от Европейската организация по медикаментите в Европейски Съюз беше утвърден нов период на валидност на имунизацията на Пфайзер при условия на предпазване при свръхниска температура. Срокът на валидност за замразен флакон е продължен от 6 на 9 месеца. "

В известието се показва и че след разбор на събраните данни прокурорът е приел, че цитираните изказвания на Бойко Борисов не реализират състав на закононарушение по член 326, алинея 1 от Наказателен кодекс. Този текст планува наказателна отговорност при предаване по радио, телефон или по различен метод на погрешни повиквания или заблуждаващи знаци за помощ, акцидент или паника.

От прокуратурата допълват и че обект на защитаваните публични връзки са публичният ред и успокоение, т.е. с цел да бъде едно действие закононарушение по член 326, алинея 1 от Наказателен кодекс, то би трябвало да е ориентирано към нарушение на тези защитавани от закона богатства.
Заради това изводът на прокуратурата е, че изразите на Бойко Борисов не съставляват заблуждаващи знаци за паника, а в противен случай - изявлението му пред медии, дало мотив за сигнала, е довело до осведоменост и социална полемика по важен проблем - периодите на имунизацията, които се удължават единствено с решение на Световната здравна организация.
Прокуратурата е приела, че " цитираните изказвания, които са били правилни, не са ориентирани към накърняване на откритите в Република България публичен ред и успокоение и заради това от справедлива страна тези изказвания не изпълват състава на закононарушението ".

Подобно обвиняване бе повдигнато на някогашната шефка на Българския фармацевтичен съюз (БФС) и сегашен министър на опазването на здравето проф. Асена Сербезова, която бе оправдана на първа, а по-късно при започване на април. Тя също бе съдена за разпространение на погрешни изказвания и всяване на суматоха при започване на пандемията през 2020 година

Сега прокуратурата се базира на оправдателната присъда и настоящата правосъдна процедура, съгласно която " знакът " за заплаха постоянно е еднопосочен и сочи за ясно дефинирана заплаха, тази заплаха би трябвало да е съответна, т. е. да съдържа изказвания за настъпили обстоятелства (за случили се в реалност събития, които са съществуващи и обективно проверени), а не съждения, оценки, субективни тълкувания и т. н., свързани с възприемането на обещано събитие от страна на подаващия информацията и вероятните му последствия в публичния живот ".

Още през ноември, когато от прокуратурата оповестиха, че са почнали инспекция, беше посочено, че прокуратурата си е взела поука след оправдателната присъда на Сербезова. Тогава в изказване по тематиката градският прокурор на София Илиана Кирилова съпостави на конференция имунизациите и периода им на валидност с шоколади, продавани с понижение, поради изтичащ период на валидност.

" Всички знаете, че като пуснат понижени шоколади, си ги купуваме, пък ги ядем след това цялостен месец и нищо ни няма... ", направи съпоставяне Илиана Кирилова.

Отказът за формиране на досъдебно произвеждане против някогашния министър председател и водач на ГЕРБ не е дефинитивно и може да се апелира пред Апелативната прокуратура в София.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР