Софийската филхармония посреща отново един от най-виртуозните тромпетисти на нашето

...
Софийската филхармония посреща отново един от най-виртуозните тромпетисти на нашето
Коментари Харесай

Виртуозът Сергей Накаряков се завръща на софийска сцена

Софийската филхармония посреща още веднъж един от най-виртуозните тромпетисти на нашето време - Сергей Накаряков. Наричан „ Паганини на тромпета “ и „ Карузо на тромпета “, Накаряков победи на най-големите международни подиуми. Той e първият, който извежда флюгелхорна като пълноправен солистичен инструмент на концертния подиум.

На 9 април под палката на Саша Гьотцел той ще показа Концерт за флюгелхорн №4 от Моцарт и „ Вариации Рококо " от Чайковски - аранжимент за флюгелхорн на Михаил Накаряков. Софийската филхармония ще извърши и Серенада №2 в ла мажор от Брамс.

Сергей Накаряков е измежду най-търсените тромпетисти в света, постигнал извънреден триумф, нарушавайки самоуверено откритите правила за осъществяване на класическа музика на тромпет.

Неговият репертоар обгръща освен целия диапазон на истинската литература за тромпет, само че непрестанно се уголемява и в нови територии, включващи редица очарователни транскрипции от произведения за други принадлежности, както и поръчки от композиторите Петер Ружичка, Ури Бренер, Ениот Шнайдер и Йорг Видман, в които той непрекъснато търси нови средства за музикална образност. „ У Сергей Накаряков Видман откри солист, за който може да напише съвсем неизсвираема солова партия. “ (Online Music Magazin).

Накаряков е свирил с доста от най-уважаваните диригенти в света, измежду които Валерий Гергиев, Владимир Спиваков, Саулиус Сондецкис, Кристоф Ешенбах, Юрий Темирканов, Иржи Белохлавек, Яап ван Цведен, Юрий Башмет, сър Невил Маринър, Михаил Плетньов, Дмитрий Ситковецки, Владимир Ашкенази, Хю Улф, както и с превъзходни оркестри. Освен това той постоянно си сътрудничи с редица от водещите международни музиканти, като Вадим Репин, Марта Аргерич, Миша Майски, Еманюел Паю, Юлиан Рахлин, Дмитрий Ситковецки в разнообразни планове за камерна музика. Той има дълго дълго съдействие и с пианистката Мария Меерович и сестра си Вера Охотникова.

Дискографията на Сергей Накаряков с Teldec Classics International (Warner) му носи възторженото самопризнание на публиката и рецензията. В нея са включени най-известните произведения от истинския тромпетов репертоар, както и голям брой аранжименти за тромпет и флюгелхорн.

Той е роден в Горки (Нижни Новгород) в музикално семейство. Започва да свири на пиано на шест години, само че заради получена контузия взема решение да премине към тромпет, откакто чува концерта на Арутюнян. В тази смяна е подкрепян от татко си Михаил Накаряков, пианист, който му дава механически знания и му оказва помощ да развие изключителното си възприятие към музиката. Той записва доста типичен концерти за тромпет и основава неповторим репертоар за Сергей. През 1991 младият музикант се изявява с огромен триумф на фестивала на Иво Погорелич в Бад-Вьорисхофен, същата година се реалокира с родителите си в Израел, а от 1993 живее в Париж. Гастролира в Германия, Русия, Унгария, Чехия, Словакия, Израел, Съединени американски щати, Канада, Южна Америка, Южна Корея, Австралия, Япония и други Сергей Накаряков свири на принадлежности „ Антоан Куртуа “, Париж.

Билети за концерта са налични на касата на зала „ България и в Ивентим. 

 

 

 

Източник: glasove.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР