Софийската духовна семинария Св. Йоан Рилски отбеляза днес с особена

...
Софийската духовна семинария Св. Йоан Рилски отбеляза днес с особена
Коментари Харесай

Софийската духовна семинария Св. Йоан Рилски отбеляза тържествено празника си и своята 120-годишнина

Софийската духовна семинария " Св. Йоан Рилски " означи през днешния ден с особена церемониалност празника си и своята 120-годишнина, оповестиха от Българската патриаршия.

Сто и двадесет години по-късно храмът " Св. Йоан Рилски " в Софийската духовна семинария още веднъж се оказа стеснен, с цел да събере искащите да съучастват в тържествената света литургия за празника на преподобния Йоан Рилски. Празничното свещенодействие стартира в ранната заран, а Божествената света литургия бе възглавена от Негово Високопреосвещенство Ловчанския митрополит Гавриил, който съслужи с митрополитите: Пловдивски Николай, Западно- и Средноевропейски Антоний, Варненски и Великопреславски Йоан, Неврокопски Серафим, Старозагорски Киприан, Врачански Григорий, Видински Даниил и епископите: Мелнишки Герасим - основен секретар на Светия синод, Велички Сионий - свещеник на Бачковския и Троянския манастир, Браницки Пахомий - ректор на Софийската духовна семинария. В богослужението участваха и архимандрит Василий - протосингел на Софийската света митрополия, архимандрит Мелетий - заместник-ректор на Софийската духовна семинария, архимандрит Стефан от Троянския манастир, ставрофорен иконом Нелуц Опря - представител на румънския патриарх у нас, йеромонах Никодим, старофорен иконом Добромир Костов - ректор на Пловдивската духовна семинария и на Пловдивската духовна академия, ставрофорен иконом Николай Георгиев, протойерей проф. доктор Иван Иванов и дякони, водени от протодякон Александър Нешев.

По време на причастния канон проповед за празника произнесе ученикът Йоан-Павел Павлов, а песнопенията бяха изпълнени на два клира от възпитаници в семинарията, водени от църковния артист и учител Констатинос Фотополус, и от доцент доктор Любомир Игнатов. В края на богослужението с архимандритско достолепие бе отличен йеромонах Никодим.

На тържественото свещенодействие молитвено присъединяване взеха Негово Високопреосвещенство Великотърновският митрополит Григорий, кметът на столицата Йорданка Фандъкова, деканите на Богословския факултет на Софийския университет " Св. Климент Охридски " и на Православния богословски факултет на Великотърновския университет " Св. св. Кирил и Методий " - доцент доктор Ивайло Наденов и проф. доктор Магдалена Легкоступ.

Светейшият патриарх Неофит насочи собствен приветствен адрес към управлението на семинарията, в който споделя: " Бъдете почтени наследници на достойните ваши предшественици. Продължавайте с ревнивост и старание тяхното дело, което е дело апостолско и просветителско. Изучавайте и следвайте Завета на Рилския пустиножител, дружно с цялата аскетическа и духовна традиция на Църквата Христова, и бъдете " светлината на света " (Мат. 5:14) за обичния ни народ, на който сте се посветили да служите. Нека от вас постоянно да струи онази Светлина, за която светият евангелист и боговидец написа, че " в мрака свети, и мракът я не обзе " (Йоан 1:5). Като Ви поздравяваме със знаменателната годишнина - благопожелаваме по молитвите и небесното покровителство на Всесветата наша Владичица и всеки път Дева Богородица, на всебългарския настойник свети Йоан Рилски Чудотворец и на всички Свои дивни угодници, Всеблагият Бог обилно да дарува плодородната Си помощ и протекция, а Неговият Пресвети Дух да ви упътва във всяка мъдрост и познание! ". 

Браницкият свещеник Пахомий, в своето слово, сподели, че " духовното обучение е преподаване на постоянно настоящата истина, че индивидът има произхода си у Бога; че индивидът е предназначен да бъде съработник на Твореца; че на индивида е обещана вечността. Духовното обучение е пространството, където научно познание и духовно знание влизат в среща; където " по какъв начин " и " какво " на науката се срещат със " за какво " на вярата. Схващането, че духовното обучение няма бъдеще, е фатализъм и Софийската семинария смирено и дръзновено към този момент 120 години го опровергава ", сподели свещеник Пахомий и приключи словото си с думите: " Моля се Господ да благослови богато Своето лозе тук, на Лозенския рид, да Го утвърди - и посяното в тление да пожъне в нетление ". 

Богослужението бе излъчено и онлайн в формалната страница на Светия синод във фейсбук.

Тази вечер в Народния спектакъл " Иван Вазов " от 19:00 ч. ще се състои и церемониален концерт за 120-годишнина на Софийската духовна семинария.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР