Софийска вода вече ще може да изследва проби за наличие

...
Софийска вода вече ще може да изследва проби за наличие
Коментари Харесай

Софийска вода вече ще може да изследва водата за уран

" Софийска вода " към този момент ще може да изследва проби за съществуване на уран. Това оповестиха от сдружението.
Обхватът на акредитацията се добави и с проучвания и микробиологичните разбори на утайки и артикули, употребявани в пречистването на води като белина и стоманен трихлорид, както и с разбори на органични замърсители и детайли, тъй че лабораторията към този момент ще дава отговор на потребностите на клиентите да предлага услуги с още по-широк обсег и високо качество.
„ Водата е в основата на живота и е източник на здраве. Аз и сътрудниците ми подсигуряваме, че водата в София е с великолепно качество и е една от най-хубавите води освен в България, само че и в Европа. Контролът на високото качество на питейната вода в София е една от дейностите на Софийска вода, с които можем да се гордеем “, съобщи Весела Стефанова, старши управител " Лабораторен изпитвателен комплекс ".
Всяка година лабораторията взема към 2000 контролни проби от пунктовете за мониторинг по водопроводната мрежа при потребителите, върху които прави към 40 000 разбора. Качеството на питейната вода се следи от ЛИК по целия ѝ път от язовирите „ Искър “ и „ Бели Искър “, през пречистването и доставянето до домовете на столичани годишно, посредством над 140 000 разбора на 8000 проби.
За жителите на София е основана и специфична апликация, с която да наблюдават качеството на водата.
Лабораторният изпитвателен комплекс е упълномощен от Изпълнителна организация " Българска работа за акредитация " според БДС EN ISO/IEC 17025 от началото на 2010 година Обхватът на акредитация покрива съвсем 100 % от нормативно изискваните индикатори. Анализите, които не се обезпечават в лабораторията на „ Софийска вода “ АД, се разпореждат на външна акредитирана лаборатория.
Вземането на проби и анализите, осъществявани от ЛИК, се подчиняват на приети интернационалните стандарти.
Всяко проучване на водата стартира с пробовземане. Мобилните лабораторни експерти на ЛИК са подготвени и сертифицирани за вярното осъществяване на тази активност. Още при пробовземане се организират полеви разбори за свободен хлор, рН и температура на водата. След това пробите, съхранени при хладилни условия, се транспортират до лабораторията, където се изследват по физико-химични и микробиологични индикатори.
Лабораторните разбори се правят с съвременна, авансово метрологично тествана инструментална инсталация. Всеки разбор протича с надзор на качеството, който се прави със сертифицирани референтни материали. Резултатите за пробите се рапортуват едвам откакто всички осъществени инспекции за качество на изпитването в хода на разбора подсигуряват акуратност, меродавност и надеждност.
Доказателство за компетентността на експертите, които организират разбори е акредитацията на ЛИК, поддържана към този момент осма година. Лабораторията взе участие и в интернационалните изпитвания за склонност годишно с над 90% успеваемост. Всичко това потвърждава строгия надзор и качеството на провежданите изпитвания, респективно и прецизния надзор върху качеството на водата, оповестяват още от сдружението.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР