Софийска районна прокуратура предложи на главния прокурор на Република България

...
Софийска районна прокуратура предложи на главния прокурор на Република България
Коментари Харесай

Прокуратурата иска имунитета на Кирил Петков заради казуса с гражданството му

Софийска районна прокуратура предложи на основния прокурор на Република България да внесе стимулирано искане до Народното събрание за предоставяне на позволение за възбуждане на наказателно гонене против Кирил Петков - някогашен министър-председател и сегашен народен представител в 49-ото Народно заседание.

Предложението е направено по отношение на досъдебно произвеждане по отношение на декларация за поданство, подадена на съображение чл.110 от Конституцията на Република България с погрешни данни.

Случаят беше ориентиран в началото към несъществуващата към този момент Специализирана прокуратура. През 2021 от спецзвеното отхвърлиха да проверяват проблема с двойното поданство на Кирил Петков като оповестиха, че профилираната прокуратура не е способена да се занимава с проблема и го изпраща на Районната прокуратура. Тогава районният прокурор на София Невена Зартова разгласи, че Петков не е направил закононарушение като е заявил, че има единствено българско поданство, макар че това събитие не е правилно.

" Тази погрешна информация има само заявителски и осведомителен темперамент. Тя няма доказателствена стойност. Поради тази причина екипът от прокурори в Районна прокуратура постанови отвод да бъде формирано досъдебно произвеждане ", декларира Невена Зартова, началник на Софийската районна прокуратура на 16 декември 2021.

Днес, обаче, от районната прокуратура показват, че от доказателствата, събрани в хода на следствието, може да се стигне до извода, че в подадената от Петков пред президента на Република България декларация, е затаена истина – съществуване на двойно поданство, и е доказана лъжа, че лицето дава отговор на изискванията за избиране на народни представители.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР