Софийска окръжна прокуратура започна предявяването на обвинения за настъпило пътнотранспортно

...
Софийска окръжна прокуратура започна предявяването на обвинения за настъпило пътнотранспортно
Коментари Харесай

Предявяват обвиненията за катастрофата край Своге, при която загинаха 20 души

Софийска окръжна прокуратура стартира предявяването на обвинявания за настъпило пътнотранспортно произшестви е с рейс край гр. Своге на 25.08.2018 година По делото като обвинени са привлечени водачът Г.Г., който при управление  на рейса е нарушил  разпоредбите за придвижване по пътищата и при изискванията на без значение съпричиняване с Б. И., С.Т., И.И., М.Т. и С.П. е предизвикал телесни повреди на 10 и гибелта на 20 лица. Случаят е изключително тежък – закононарушение по член 343, ал.4, вр. алинея 3,б/ „ Б “, пр.2 алинея 1, б/ „ Б “, прочие 1 и 2, и б/ „ В “, прочие 1-во, вр. член 342, алинея 1, прочие 3 от Наказателен кодекс.

Б. И., С.Т., И.И., М.Т. и С.П. са упрекнати за това, че през 2014 година на път II-16 „ Мездра – Елисейна – Своге “, в качеството си надлежно на началник екип и изпълнителен шеф на фирмата-изпълнител, шеф на Асфалтова база, механически началник, строителен инженер и шеф на дирекция в Агенция „ Пътна инфраструктура “ (АПИ), са нарушили условията за положително качество на ремонта  на път II-16 „ Своге – Нови Искър “, Участък 3.

От събраните доказателства по делото е открита и техническа причина за пораждане на пътно-транспортното произшествие - доста понижен коефициент на сцепление сред гумите и асфалта, дължащ се на неприятното му качество. Направените експертизи демонстрират, че грапавостта на пътното покритие е незадоволителна, а съпротивлението на хлъзгане е по-малко от минимално допустимото. Установено е, че пътят в региона на злополуката е следвало да бъде обезопасен със стоманени защитни огради с висока дарба на задържане, а в плановата документи даже не е било планувано слагане на еластична защитна ограда.

Водачът на рейса – Г.Г. бе притеглен като обвинен още на 26.08.2018 година за това, че при ръководство на рейс МАН с посока на придвижване Своге-София ден по-рано е нарушил разпоредбите за придвижване като е карал с по-висока от позволената скорост (53,5 км/ч при оптимално възможни в съответния сектор 40 км/ч) и по несъобразителност е предизвикал телесна щета и гибелта на повече от едно лице. С разпореждане на основния прокурор делото бе предоставено за следствие на Националната следствена работа.

На 17.04.2019 година прокуратурата повдигна обвинявания и на двама членове на Управителния съвет на АПИ - Д.А. и С.Г., за закононарушение по член 282, ал.2 от Наказателен кодекс. В хода на следствието е открито, че двамата не са изпълнили служебните си отговорности, регламентирани в Закона за пътищата и в Правилата за работа на УС на АПИ, за да набират полза за Дружество по закона за отговорностите и договорите и от това са настъпили обилни нездравословни последствия. Облагата се показва в неизвършване за сметка на сдружението на ремонт за премахване на установени недостатъци, поради които се основава действителна заплаха от по-дълъг спирачен път и загуба на непоклатимост на МПС при маневра, в резултат на пониженото противодействие на хлъзгане. С разпореждане на Окръжна прокуратура-София  от 16.11.2018 година са отделени материали по делото и са изпратени по подготвеност на Софийска градска прокуратура (СГП). Образуваното от СГП досъдебно произвеждане също е предоставено на следователи от Националната следствена работа.

Всички дейности по следствие са осъществени и е подхванато предявяване на следствието на потърпевшите лица.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР