Софийска градска прокуратура внесе въззивна жалба срещу решението на съда

...
Софийска градска прокуратура внесе въззивна жалба срещу решението на съда
Коментари Харесай

Прокуратурата се възпротиви на решението на съда за отказ да бъде заличен БНС-Еделвайс |

Софийска градска прокуратура внесе въззивна тъжба против решението на съда от 16 февруари 2021 година, с което е предписан отвод за преустановяване на регистрацията на съдружие с нестопанска цел БНС-Еделвайс на съображение член 13, ал.1, т. 3, б. „ б “ от Закона за юридическите лица с нестопанска цел (ЗЮЛНЦ), вр. член 44, член 2, предл. четири, шест, седем и 10 от Конституцията на Република България и вр. член 30, член 1, изр. 1 ЗЮЛНЦ.

СГП желае от Апелативен съд-София град да анулира решението на първата инстанция като погрешно и незаконосъобразно и постановено след неправилна преценка и разбор на събраните по делото доказателства. 

Според прокуратурата активността на БНС-Еделвайс е противоконституционна, разграничава се от заявеното в устава, като задачите и дейностите се употребяват за прикритие на фактически целящи дейности, ориентирани към разпалване на расова, етническа и религиозна омраза, а съдът не е направил нужното да съпостави наличието на устава с практическата активност на самата партия, се споделя в претекстовете на държавното обвиняване.

През юли 2020 година Иван Гешев бе разпоредена проверка за правомерност на активността на сдружението. Тогава с изключение на противоконституционност се акцентираха и други претекстове - че Управителният му съвет няма нужния по закон избран брой членове в състава си.  

Прокуратурата откри голям брой обществени изявления на членове на управлението на сдружението и деятели, съдържащи поощряване към принуждение и език на ненавист, учреден на религиозна, расова и полова принадлежност, антисемитска агитация и други

Констатирано бе също, че сдружението е основало и своя военизирана конструкция, като са били открити и конфискувани голям брой нелегално притежавани огнестрелни оръжия, муниции, облекла с полицейски атрибути и други в дома на деятел на сдружението.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР