Софийска градска прокуратура внесе в Специализирания наказателен съд обвинителен акт

...
Софийска градска прокуратура внесе в Специализирания наказателен съд обвинителен акт
Коментари Харесай

Внесоха в съда обвинителен акт срещу Москов

Софийска градска прокуратура внесе в Специализирания углавен съд обвинителен акт против някогашния министър на здравеопазването Петър Москов, неговия заместник Адам Персенски и още трима души от „ Бул Био НЦЗПБ “ ЕООД по отношение на ваксините „ Пентаксим “, „ Еувакс Б “ и „ Тетадиф ". Това оповестиха от пресцентъра на Прокуратурата.
 
Петър Москов е упрекнат за това, че на 9 юли 2015 година, в качеството си министър на опазването на здравето не е извършил служебните си отговорности, като е приел подаяние от Министерство на здравеопазването на Турция - 100 хиляди дози ваксина за деца „ Пентаксим -0.5 мл. “ и 100 хиляди дози ваксина за „ Хепатит Б “ – „ Еувакс Б “, които не са позволени за приложимост на територията на България. Поради това не биха могли да отговорят на потребностите на имунизационния календар в страната, изясняват от прокуратурата.
 
Москов: Не разбирам къде е моето финансово провинение

От дейностите на Москов са настъпили нездравословни последствия за МЗ от веществен темперамент в размер на 325 233,87 лева, и неимуществени вреди, изразяващи се в основаване на съмнение в престижа на Министерство на здравеопазването за реализиране на ефикасен надзор по отношение на упражняваната лекарствена политика и съмнение у жителите за активността по имунизиране на деца.
 
Това дефинира действието като особено „ тежък случай “, означават от обвиняването.
 
Отмененият пръстов идентификатор в лечебните заведения не икономисал пари

Деянието на Петър Москов съставлява закононарушение по член 282, алинея 3, вр.ал.2, вр. ал.1от Наказателен кодекс, и за него се планува наказване „ отнемане от независимост “ от 3 до 10 година
 
Второто обвиняване против Москов е за това, че на 27 ноември 2015 година, в качеството си на министър на опазването на здравето, в съучастничество, като помощник, съзнателно е улеснил подписване на неизгодна договорка с „ Бул Био НЦЗПБ “ ЕООД за подаяние на 5 000 000 дози ваксини „ БЦЖ “. От това са произтекли обилни вреди за „ Бул Био “ ЕООД в размер на 427 788,31 лева с Данък добавена стойност, 2097, 96 лева застраховки и 12 221,22 лева транспортни разноски.
 
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР