Софийска градска прокуратура (СГП) внесе обвинителен акт в Софийски районен

...
Софийска градска прокуратура (СГП) внесе обвинителен акт в Софийски районен
Коментари Харесай

Повдигнаха ново обвинение срещу бившата шефка на столичната Здравна каса за натиска над служители от 2017 г.

Софийска градска прокуратура (СГП) внесе обвинителен акт в Софийски областен съд против Биляна Пенева-Стоянова, за това, че в качеството си на шеф на Столичната здравноосигурителна каса (СЗОК), е принудила трима чиновници, срещу волята им, да отразят в документи погрешни данни.

Обвинението е за осъществяването на три закононарушения, по член 143, алинея 1 от Наказателен кодекс., оповестиха от прокуратурата.

Новотото обвиняване идва съвсем пет-години по-късно, откакто още през август 2017 година, че Специализираното звено " Антикорупция " при СГП е привлякло като обвинена Биляна Пенева-Стоянова за три случая, в които е упражнила насила по отношение на чиновници на Здравноосигурителната каса.

Според събраните по делото доказателства е открито, че сред 15 май 2016 година и 7 юни 2017 година, като шеф на СЗОК, тя е принудила трима чиновници на СЗОК, срещу волята им да отразят погрешни условия в документи по отношение на инспекции на три разнообразни лечебни заведения в София.

В първото лечебно заведение е бил повишен или лишен броят на точките на избрани знаци и по този метод е повишен потенциалът на легловата база.
 Шефката на Столичната здравна каса била в спор на ползи с щерка си
Шефката на Столичната здравна каса била в спор на ползи с щерка си

Биляна Пенева-Стоянова е заверявала протоколите от инспекции на щерка си

Във втората болница е понижен броят на надвишените хоспитализации, като по този метод е трябвало да се възстановят на Здравната каса сумите, получени единствено на две надвишени хоспитализации, вместо получените суми за 10 такива.

В третото здравно заведение е формиран документ с погрешно наличие, че резервационната система е същата като лист на чакащи, вместо, че са нарушени изискванията и редът за оказване на болнична помощ.

Чрез съставянето на протоколи с погрешни данни за откритото от контролните органи при инспекции, обвинената не е дала опция да се отрази действителното състояние в столичните лечебни заведения.

Разследването по делото е извършено от Следствения отдел на СГП. Събрани доказателства в поддръжка на обвиняването, като са разпитани очевидци, осъществен е медицински одит на документи, счетоводна експертиза и други

Предстои насрочване на разпоредително съвещание по делото в съда.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР