Софийска градска прокуратура (СГП) подаде протест срещу присъда от 13.06.2022

...
Софийска градска прокуратура (СГП) подаде протест срещу присъда от 13.06.2022
Коментари Харесай

Прокуратурата протестира присъда срещу дилър, разпространявал кокаин в големи размери

Софийска градска прокуратура (СГП) подаде митинг против присъда от 13.06.2022 година на Софийски градски съд (СГС) , оповестяват от пресцентъра на прокуратурата.

С присъдата подсъдимият Н. П. е приет за невиновен и оневинен по повдигнатото му първо обвиняване, а точно, че на 24.05.2020 година в л. а. в гр. София, без съответно позволение държал за разпространяване кокаин в изключително огромни размери, разпределен в 40 обособени обекта, с процентно наличие на деен наркотично настоящ съставен елемент в другите обекти 67% и 78%, с общо тегло близо 40 кг на обща стойност 9 335 959.60 лева

По второто повдигнато му обвиняване подсъдимият Н. П. е приет за отговорен за това, че за времето от неустановена дата през м. 02.2020 година до 27.05.2020 година в ателие в гр. София, ж.к. " Студентски град ", без съответно позволение държал за разпространяване кокаин в изключително огромни размери, разпределен в 327 обособени обекта, с процентно наличие на деен наркотично настоящ съставен елемент в другите обекти 61%, 65%, 67%, 73%,78% и 79%, с общо тегло над 325 кг на обща стойност 78 785 294.40 лева, като в същото време е приет за невиновен и оневинен в частта да е направил закононарушението в съучастничество с подсъдимия М. Н.

За това закононарушение Софийски градски съд наложи на подсъдимия Н. П. наказване " отнемане от независимост " за период от 5 години и наказване " санкция " в размер на 20 000 лева

Със същата присъда подсъдимият М. Н. е приет за невиновен и оневинен за това по същото време и в същото ателие да е държал без съответно позволение за разпространяване в съучастничество с подсъдимия Н. П. кокаин в изключително огромни размери, разпределен в 327 обособени обекта, с общо тегло над 325 кг на обща стойност 78 785 294.40 лева

Обвинителният акт е импортиран в съда от СГП на 25.01.2021 година след извършено задълбочено следствие. Предвид количеството, чистотата и цената на опиата, делото е невиждано по своя темперамент и съставлява публичен интерес, заради което СГП поредно е уведомила обществеността за неговото придвижване и развиване:

Според СГП по този начин постановената присъда е неправилна и незаконосъобразна, заради което по планувания в закона ред упорства за нейната въззивна инспекция от Апелативен съд - София както в оправдателната ѝ част, по този начин и във връзка с размера на наложеното наказване.

Според СГП минимално вероятното наказване от 5 години отнемане от независимост и санкция в размер на 20 000 лева, наложено на подсъдимия Н. П. за над 325 кг кокаин с доста висок % на деен съставен елемент, оценен на съвсем 79 млн. лева, е очевидно незаслужено.

За закононарушението по член 354а, алинея 2, изр. 2 във вр. с алинея 1, изр. 1, прочие 4, алт. 1 от Наказателен кодекс законодателят е планувал наказване от 5 до 15 години отнемане от независимост и от 20 000 до 100 000 хиляди лева санкция. За рекордно количество опиати от компетентността на Софийски градски съд - над 325 кг кокаин, открит в ателие в ж.к. " Студентски град ", с доста високо процентно наличие на деен наркотично настоящ съставен елемент, на обща стойност съвсем 79 млн. лева, съдът дефинира наказване на абсолютния най-малко, очакван в закона.

Очевидно по този начин наложеното наказване нито може да има поправително и предупредително влияние върху подсъдимия, нито предупредително такова по отношение на обществото. Няма по какъв начин да не се признае, че в тази ситуация в извънредно висока степен са наранени публичните връзки, свързани с запазване на публичното здраве - както заради голямото количество, по този начин и заради чистотата на конфискувания опиат. Тук би следвало да се съобрази и това, че действителната пазарна цена на опиата при пласмент на улицата би била в пъти по-висока от тази, планувана в нормативната рамка от 1998 година, с чиито параметри прокуратурата е обвързана.

Обвинението на подсъдимият Н. П. е за общо 365 кг кокаин, конфискуван от кола и ателие. Като предполагаем образец, с цел да се онагледи изключителната социална заплаха на осъществените закононарушения с предмет толкоз огромно количество опиат, може да се уточни очевидното - че близо 365 кг съвсем чист кокаин, даже без неговото разреждане с други примеси, неизбежно би довело до пристрастяване на огромен брой хора, в това число подрастващи, които постоянно са съществени цели на разпространяването. А при примесване на опиата с други субстанции, както всекидневно се случва преди пласмента му на улицата, застрашеността на обществото нараства в пъти.

Ето за какво, даже взето единствено по себе си, голямото количество опиат е задоволително да стимулира извод за извънредно висока социална заплаха на осъществените закононарушения. На такава социална заплаха наложеното на абсолютния най-малко наказване не може да бъде надлежно.

СГП смята, че постановената в тази част присъда е в цялостно противоречие с константната и изобилна правосъдна процедура, обвързвана както с упражняването на фактическа власт върху наркотични субстанции, по този начин и с трактовките по отношение на времето на осъществяване на закононарушението. Няма и не е имало спор нито в практиката, нито в теорията, че часът на осъществяване на закононарушението не е наложителен детайл от обвиняването. Не единствено това, съгласно ТР 2/2002 година в обвиняването е изцяло задоволително да се посочат времето и мястото на осъществяване на действието: " За да се конкретизира незаконното действие, е задоволително в постановлението да се уточни времето и мястото на осъществяването му, както и неговите в действителност справедливи и субективни признаци. При това възможно е съставомерните обстоятелства да бъдат посочени в систематизиран тип. " С други думи условията на наложителната за използване правосъдна процедура освен са спазени от СГП, само че и са преизпълнени.

В случая обстоятелствата, за които е повдигнато обвиняване, в това число времето на осъществяване на закононарушението, бяха потвърдени в съда по всички правила на наказателния развой. Непочиващи на закона, на тълкувателната процедура, на указателната процедура и на теорията, са разсъжденията и респ. причините за оправдаване на подсъдимия Н. П. заради интерпретацията в какъв брой часа е било осъществено закононарушението. В резултат от този метод - единствено поради незаконосъобразната трактовката по отношение на часовете на осъществяване на закононарушението, подсъдимия Н. П. е оневинен за държане за разпространяване в багажника на автомобила на невиждано количество съвсем чист кокаин с тегло от близо 40 кг на обща стойност над 9 300 000 лева

СГП смята, че в хода на правосъдното разследване, в изискванията на обществен и спортен развой, са събрани задоволително доказателства с цел да бъде приет подсъдимият М. Н. за отговорен и че изводите на съда в противоположната тенденция са неправилни.

Прокуратурата твърди, че в ателието са открити голям брой материални доказателства, сочещи на съпричастност на всеки от двамата подсъдими към осъщественото закононарушение. Специално за подсъдимия М. Н. има доста на брой, повече от нормалното в сходни случаи, дактилоскопни следи, а също и ДНК материал, съвпадащ с неговия профил. Негови движимости, за които е несъмнено открито, че са употребени персонално от него и не биха могли заради естеството си да се употребяват от никого другиго, са открити директно върху складираните в трикрилен дрешник голям брой пакети с опиат. Пак в дрешника са открити и конфискувани чифт сини ръкавици, по които е имало клетъчен материал точно от подсъдимия М. Н. На последващо място, открита и конфискувана е тетрадка със серпантина. В нея с ръкописен текст собственоръчно подсъдимият М. Н. е изписвал текстове, числа и характерни знаци (картинки). Те дават отговор на броя, количеството и типа открити в жилището обособени обекти с кокаин. Отбелязваните от подсъдимия М. Н. характерни знаци (картинки) в тетрадката са идентични със характерните знаци (картинки) върху всеки от пакетите с кокаин (например - асо пика, спатия и т. н.). С други думи всеки един обособен опакован обект с опиат е бил с щамповка върху опаковката с разнообразни знаци и точно тези знаци също са били отбелязвани от подсъдимия в тетрадката.

Така подсъдимият М. Н. отразявал документално обособените пресовки с кокаин, които били " вкарвани " в ателието и " изкарвани " от него като обща численост, а по този начин също и по типове според от щампите (картинките) върху опаковката на всяка една пресовка. Практически съгласно прокуратурата подсъдимият М. Н. е водел документи за опиатите, които " влизат " и " излизат " от ателието. Това единствено по себе си е задоволително, с цел да онагледи неговата съпричастност към закононарушението. Очевидно при по този начин откритите обстоятелства този обвиняем освен е обитавал жилището, само че е правил и незаконна активност, обвързвана с държането в него на наркотични субстанции за разпространяване, имал е познание и предумисъл за присъединяване в незаконната активност дружно с другия обвиняем.

Отделно от безспорните съгласно СГП доказателства за присъединяване на М. Н. в закононарушението, и в чисто житейски проект държанието му, също потвърдено по планувания в закона ред, е нелогично за човек, който няма визия за осъществяваната незаконна активност и също сочи на извод за съпричастност. Подсъдимият М. Н. неотложно е напуснал региона на мястото на престъплението, откакто е бил арестуван съучастникът му подсъдимият Н. П. След това подсъдимият М. Н. е положил обилни старания да се укрие и местоположението му да бъде незнайно за правоохранителните органи. За задачата със съдействието на очевидец по делото подсъдимият М. Н. е бил заведен в складова база, намираща се в покрайнините на гр. София. На това място на различен очевидец по делото, който е пазил базата, първият очевидец е споделил, че този човек (подсъдимият М. Н.) ще остане там колкото е нужно. Няколко дни по-късно правоохранителните органи разкрили въпросната база и намерили вътре криещия се там М. Н. В същата база са открити голям брой движимости, в това число и микровълнови печки със следови количества по тях от същото наркотично вещество - кокаин, каквото е намерено в автомобила и в ателието.

В умозаключение, СГП смята, че има голям брой свързани поредно в непрекъсната верига доказателства, от които може да се направи един единствен извод - че подсъдимият М. Н. не просто е обитавал жилището, само че е имал и познание за осъществяваната противозаконна активност и е взел участие директно в нея.

Аргументите на прокуратурата ще бъдат допълнени откакто съдът изготви претекстовете си.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР