Софийска градска прокуратура призовава вътрешния министърЕдинственият обвиняем и МВР досега

...
Софийска градска прокуратура призовава вътрешния министърЕдинственият обвиняем и МВР досега
Коментари Харесай

Бойко Рашков на разпит за „Хемус“

Софийска градска прокуратура приканва вътрешния министър
Единственият обвинен и Министерство на вътрешните работи до момента не са споделили къде са парите

Води се и дело за данъчно закононарушение

Вътрешният министър Бойко Рашков да се яви на разпит като очевидец по делото за автомагистрала “Хемус”.

Пред наблюдаващите прокурори да изясни какво знае за прането на 53 млн. лева за Лот 5, къде са отишли парите и от кое място, и от кого му е станала известна тази информация. Това оповестиха през вчерашния ден от Софийска градска прокуратура, които ще изпратят призовка на Рашков по надлежния ред, само че не стана ясно за коя дата е привикан за показания.

Причина за призоваването на Рашков стана негово изказване пред БНР в последния ден преди Коледа - 23 декември. Тогава той сподели в ефир, че знае къде са отишли милионите, изтеглени от подставени лица от “фирми бушони” и предадени в сакове и чували на медиатора - футболния арбитър Борислав Колев. Той е и единственият обвинен по делото за пране на пари. Макар и разпитван на два пъти от прокурори и пред арбитър, Колев досега не е показал къде са милионите.

Точните думи на Рашков по радиото бяха: “За мен не е загадка къде са отишли тези пари. Внимателно и с интерес следя реакциите на някои хора, които живо се интересуват, надали не чакат по ефира да кажа до каква степен сме стигнали, да подхващат едни дейности, евентуално едни куфари и да заминат - я за Дубай, или някъде другаде”.



Десислава Петрова, представител на Софийска градска прокуратура разгласи, че на Рашков е изпратена призовка на разпит по надлежния ред.

“От казаното следва, че Рашков разполага с съответна информация за методите на трансфериране на финансовите средства, като и за нахождението им и крайните им получатели, въпреки тази информация да не е докладвана от ГДБОП. Ето за какво той се явява главен очевидец, който би могъл да спомогне за определяне на обективната истина по делото, което е в полза на българските жители. С оглед на това той ще бъде свикан, с цел да даде показания в качеството си на свидетел”, съобщи Десислава Петрова, представител на Софийска градска прокуратура (СГП). И добави: “В случай, че Рашков уточни в своите показания съответни физически лица или търговски сдружения, от страна на СГП ще бъдат осъществени всички вероятни дейности по следствието - разпити, претърсвания и изземвания на визираните от вътрешния министър средства, за които има данни, че са добити по незаконен начин”, сподели още Петрова.

От прокуратурата прецизираха, че редом с делото за прането на пари се води и и следствие за данъчно закононарушение, като в двете каузи с изключение на активността на обвинения Борислав Колев се изследват голям брой юридически и физически лица, за които има данни за съпричастност при прехвърлянето на паричните средства - от първичното комерсиално сдружение, адресат на средствата за автомагистрала “Хемус”, през медиаторите от така наречен “фирми-бушони” и до вероятните крайни получатели. До момента нито от единственият обвинен Колев, нито от Министерство на вътрешните работи прокуратурата е получила някакви сведения.

Какво написа в законите

Министерство на вътрешните работи шефът не може да откаже да свидетелства
Никой у нас не може да откаже да се яви да даде показания като очевидец. Рашков би трябвало да знае това като правист, като някогашен началник на Националната следствена работа, като някогашен заместник-министър на правораздаването и като учител по право с научна купа доцент. Друг е въпросът, в случай че реши да нарушава Конституцията като следва светлия образец на своите патрони - президентът Румен Радев и министър председателят Кирил Петков.

Задължението произтича от член 58, алинея 1 от Конституцията, който най-общо гласи, че всеки български жител е задължен да съблюдава и извършва законите. В случая това са два текста от Наказателно-процесуалния кодекс (НПК).

Първият е член 120, алинея 1 от Наказателно-процесуален кодекс и гласи: “Свидетелят е задължен: да се яви пред съответния орган, когато бъде призован; да изложи всичко, което знае по делото, и да дава отговор на поставените му въпроси, както и да остане разполагаем на органа, който го е призовал, до момента в който това е належащо.”

А вторият - член 205, алинея 1 от Наказателно-процесуален кодекс, в който е записано: “Когато узнаят за осъществено закононарушение от общ темперамент, жителите са публично задължени да уведомят неотложно орган на досъдебното произвеждане или различен държавен орган.”

Тече и друго следствие

Шефът на ГДБОП е упрекнат за напън над прокурори



Калин Стоянов

Покрай сагата с парите за “Хемус” тече и следствие против шефа на ГДБОП Калин Стоянов.

На 23 декември Софийската районна прокуратура заяви, че висшият чиновник на Министерство на вътрешните работи ще бъде упрекнат за опит да влияе над магистрати да нарушат служебните се издължения.

На 11 декември на среща в ГДБОП Стоянов на висок звук се опитал да склони наблюдаващия прокурор да се съгласи с претенции на отбраната на обвиненият Борислав Колев да не се внася митинг в по-горна инстанция против мярката “домашен арест”, както и да се позволи на арестувания да пътува отвън страната.

Полицейският чиновник си разрешил да съобщи на дамата магистрат, че “слага точка на разследването” като отхвърля да извърши адвокатските претенции, както и че ще ѝ бъде търсена отговорност за това от обществото.

На Стоянов бе избрана мярка “подписка”, а той съобщи посредством Пресцентъра на Министерство на вътрешните работи, че няма да
разяснява.

Признания пред проверяващите

Борислав Колев не вярвал на антимафиотите



Борислав Колев

Единственият обвинен за прането на 53 млн. лева от Лот 5 на автомагистрала “Хемус” Борислав Колев нямал никакво доверие на сътрудниците от ГДБОП, стана ясно от вчерашното изказване на Софийска градска прокуратура (СГП).

На три пъти Колев отказвал да дава показания пред антимафиотите от Министерство на вътрешните работи. След скандалното държание на шефа на ГДБОП на 11 декември, екипът от наблюдаващи прокурори реши всички дейности по следствия да се водят в кабинетите в Съдебната палата. В продължение на 10 дни - до 21 декември, Колев не е давал никакви показания, а на тази дата по негово искане бе изслушан от Бойко Рашков, а след към 1 час и от наблюдаващите прокурори. На разпита му, отново по негово гледище, участва и основният прокурор Иван Гешев. Пред магистратите той е споделил, че нямал доверие на полицейските чиновници и е показал данни за съответни физически лица, търговски сдружения и места, които имат отношение към вероятно осъщественото закононарушение. Колев е изискал преустановяване на досъдебното произвеждане против него, като категорично декларирал, че не се признава за отговорен.

На другия ден - 22 декември, с цел да бъдат затвърдени тези показания, Колев е разпитан и пред арбитър от Софийския градски съд.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР