Софийска апелативна прокуратура ще протестира оправдателната присъда срещу подсъдимите Е.М.

...
Софийска апелативна прокуратура ще протестира оправдателната присъда срещу подсъдимите Е.М.
Коментари Харесай

Прокуратурата протестира оправдателна присъда срещу подсъдими за пране на големи парични суми

Софийска апелативна прокуратура ще стачкува оправдателната присъда против подсъдимите Е.М. и Д.А., упрекнати за закононарушения по член 253, алинея 7, вр. алинея 5, вр. алинея 3, т. 2 и т. 3, вр. алинея 2 от НК; по член 253, алинея 7, вр. алинея 5, вр. алинея 3, т. 2 и т. 3, вр. алинея 1,вр. член 20, алинея 4 от НК; по член 250, вр. член 20, алинея 2, вр. член 26, алинея 1 от Наказателен кодекс.

Държавното обвиняване смята определението на съда за незаслужено. Съдът е направил неправилна оценка на доказателствения материал, обвързван с незаконния генезис на средствата – предмет на закононарушението. Налице са безспорни писмени материали, които удостоверяват, че парите са добити в резултат на противозаконни дейности в Руската федерация, както и за потребление на документи с погрешно наличие.

Подсъдимата Е.М., в качеството на шеф на комерсиално сдружение, получила по банкови сметки парични суми от юридическите лица в Руската федерация, за които знаела, че са добити посредством закононарушение, което не попада под наказателната пълномощия на България. Тя основала и управлявала проведена група дружно с други 4 лица, която в нарушаване на лицензионните условия и условия правила банкови интервенции, свързани с добиване на приходи. Полученото имущество по тези преводи е в изключително огромни размери – 604 661 205,99 евро и 332 452 023 щатски $. Освен това Е.М. направила 3376 финансови интервенции – наредила парични преводи от банкови сметки с титуляр ръководената от нея компания, като имуществото е в изключително огромни размери – 593 158 006,32 евро и 330 632 799,07 щатски $, и е добито посредством закононарушение.

Посредством 2 846 действия подсъдимата превела суми отвън страната по банков път, употребявайки документи с погрешно наличие – фактури, в които били удостоверени погрешни условия по отношение на клиентите по доставките. Размерът на тези преводи е 156 391 430,24 евро и 304 096 027,64 щатски $. С дейностите си Е.М. нарушила разпореждания на закон и на обнародван акт на Българска народна банка по отношение на режима на покупко-продажбите и отговорностите за тяхното обявление.

Престъпните действия са били осъществени от подсъдимата в съучастничество с Д.А., който съзнателно я улеснил, като провел правенето на документи за мотивиране на финансови интервенции – фактури, контракти, заявки; давал й препоръки и уточнения пред длъжностни лица по отношение на основанието и произхода на сумите по финансовите интервенции.

След извършеното следствие по досъдебно произвеждане двамата подсъдими са били предадени на съд с обвинителен акт на Софийска градска прокуратура и наказани от две правосъдни инстанции на по 10 години „ отнемане от независимост “ и санкция в размер на 698 982 056,01 лв..

Върховният касационен съд върна делото на въззивната инстанция с претекст за процесуални нарушавания от страна на съда. След наново разглеждане на делото Софийски апелативен съд призна Е.М. и Д.А. за почтени по всички повдигнати обвинявания.

Софийска апелативна прокуратура в законоустановения период ще внесе в съда митинг против оправдателната присъда по отношение на двамата подсъдими.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР