Софийска адвокатка: Събличаха ни голи, караха ни да си сваляме

...
Софийска адвокатка: Събличаха ни голи, караха ни да си сваляме
Коментари Харесай

Софийска адвокатка: Събличаха ни голи, караха ни да си сваляме гащите и да клякаме

 Софийска адвокатка: " Събличаха ни голи, караха ни да си смъкваме гащите и да клякаме ". Това излиза наяве от нейните пояснения пред съда. Ето и цялата история:

Бивша затворничка от Сандански, лежала зад решетките за машинация, осъди страната поради нечовешко и унизително отношение към нея в женския затвор в Сливен. Съдът й присъди 700 лв. обезщетение. Затворничката Мария завела делото в Административен съд-Благоевград по Закона за отговорността на страната и общините за вреди.

В исковата си молба тя предявява два желае за по 10 000 лева за неимуществени вреди - единият за времето, през което била с мярка " задържане под стража “ от 1 година и 5 месеца, а другият – за 5 месеца, през които изтърпявала присъдата си в пандиза. Мария твърди, че всичките душевни болки, които изпитала, са поради незаконосъобразните дейности на чиновниците на пандиза.

Според нея те неведнъж я обискирали, в това число и интимните й елементи, по метод, унижаващ човешкото й достолепие. Обискът на голо не бил осъществяван от здравно лице. Тя била карана да излага интимните си елементи на показ, което за нея било унизително и провокирало отрицателни прекарвания и грубо душевно страдалчество.

По време на делото били разпитани като очевидци две някогашни затворнички. Едната била софийска адвокатка, наказана за документна машинация. Тя също обяснила, че лишените от независимост били събличани голи и карани да си смъкват гащите и да клякат, без да участва здравно лице.

Според жалбата на Мария при отиване на закуска и на вечеря постоянно имало осъществяване на обиск посредством опипване на цялото тяло от горе до долу. Две от надзирателките в пандиза, които били разпитани, настояват, че не си спомнят да са правили обиск на Мария.

Съдът отхвърлил желае от 10 000 лева за интервала, през който ищцата е била в ареста с мярка на съда, поради изтекла отминалост. По отношение на втория иск, магистратите смятат, че справедливото обезщетение е 700 лева Решението предстои на обжалване пред Върховен административен съд.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР