Софиянци ще могат да правят в бившите поликлиники(ДКЦ-а) безплатни антигенни

...
Софиянци ще могат да правят в бившите поликлиники(ДКЦ-а) безплатни антигенни
Коментари Харесай

Софиянци със симптоми ще могат да правят безплатни антигенни тестове в бившите поликлиники

Софиянци ще могат да вършат в някогашните поликлиники(ДКЦ-а) безвъзмездни антигенни проби за Covid-19, цялостна кръвна картина, рентген на бял дроб и сърце, в случай че са ориентирани от персонален доктор или имат вирусоподобни признаци. За задачата здравната комисия към Столичния общински съвет взе решение в сряда да насочи 180 000 лв. от бюджета на София към ДКЦ-ата, с цел да обезпечи финансово тези действия. Всеки от работещите в Covid зоните към поликлиниките ще получава по 1000 лв., която ще идва от гласуваната сума.

Сумата ще покрива разноските, направени от ДКЦ-а във времето от 11 ноември до 31 декември.

“Финансовите средства за бързия антигенен тест все още не се изплащат от Националната здравноосигурителна каса или Министерство на здравеопазването, а са за сметка на пациента. С цел преодоляване на епидемиологичната конюнктура, подкрепяне на общопрактикуващите лекари и финансово облекчение на пациентите с клинична симптоматика и пациентите ориентирани от персонален доктор, се постанова бързите антигенни проби да бъдат заплатени от бюджета на Столична община”, стимулира се зам.-кметът по финансите Дончо Барбалов.
Бързите антигенни проби ще се дават от Столична община посредством дирекция “Здравеопазване” при липса на такива от Столичната районна здравна ревизия.
Освен че с парите ще се покриват антиген тестванията, отпусканата сума ще покрива и “разликите”, които остават след частичното финансиране от НЗОК за другите процедури - кръвна картина, рентген и така нататък

Отпускат се по 50 лв. за проучванията

В отчета се прецизира, че посредством тези 180 000 лева ще се отпускат до 50 лв. за всички заложени проучвания за пациент, като не всички инфектирани наложително минават през всички тях. Например, при някои може да не се стигне до рентген и така нататък Конкретно, за пробонабиране за бърз антигенен тест ще се дават 20 лв., за цялостна кръвна картина - 5 лв., рентген на бял дроб и сърце - 25 лв..
За всеки минал пациент ще се попълня така наречен “Първичен триажен лист”. Ще се изисква осъществените медицински действия да се регистрират като се дава в дирекция “Здравеопазване” информация всекидневно, а на попълнените триажни листове - месечно.
За активността на екипите, работещи в обособените Covid зони ще се отпуска бонус заплащане от 1000 лв. месечно. Уточнява се, че екипите се състоят най-много от 7 лица - доктор, лекар-специалист образна диагностика, лаборант образна диагностика, клиничен лаборант, медицински експерт, санитар и координатор.
От отчета, прегледан от здравната комисия на СОС става и ясно, че се чака подписване на контракт за изменение и допълнение на националния рамков контракт за медицински действия 2020 - 2022 сред НЗОК и Българския лекарски съюз, както и методика за изменяне на сумите, плащани от НЗОК за лекарите в Covid зоните. Очаква се в новия контракт да бъде заложено възнаграждение на ДКЦ-ата за работа при неподходящи условия на труд.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР