Софиянци масово продават панелните си жилища и купуват имоти в

...
Софиянци масово продават панелните си жилища и купуват имоти в
Коментари Харесай

Имотите във Варна са поскъпнали с 23% за последните 5 години

 Софиянци всеобщо продават панелните си жилища и купуват парцели в близки до града села и вилни зони. Хора от страната пък все по-често избират да купуват жилища в София, а не да ги наемат.

" Това събитие е относително ново и се следи след трите талази на корона рецесията, като трайно се постанова като наклонност ", разясниха пред " Телеграф " брокери.

През първото полугодие на 2021 година са подписани повече покупко-продажби, в сравнение с до юни 2020 година, а в съпоставяне със същия интервал на 2019 година се следи истински взрив.

" Цените на парцелите трайно се покачват и няма наклонност към спад, а даже в противен случай - чакат се още по-високи равнища до края на годината. Сега се подписват покупко-продажби при цени за центъра на София и южните квартали, започващи от над 2000 евро на квадратен метър ", изяснява брокерът Борислава Йонкова.

Според данните за цялата страна има растеж от към 20%, а в София е даже към 30% на продажбите спрямо предходните две години.

" Промени се профилът на търсените парцели след трите талази на пандемията. Забелязва се увеличение на покупко-продажбите с имоти и къщи отвън София, на близки до столицата места ", разяснява пред " Телеграф " Красимир Анадолиев, ръководител на Нотариалната камара в България. Според него една от аргументите е, че след дните на изолацията хората избират да са отвън града, на по-просторно място с двор, а не затворени сред четири стени.

В посока София

И до момента в който софиянци напущат града, двойно повече са искащите да го населят. Това е поради опциите за работа, обучение и не на последно място в рецесията - по-доброто здравно обслужване.

" Търсенето на жилища в столицата е голямо, а пазарът даже не предлага чак толкоз атрактивни предложения. Едно от най-важните неща е местоположението на парцела. Има разлика дали жилището ще е в " Обеля " или в " Лозенец ". Хората от другите градове избират централните елементи и южните квартали на столицата. Материалната база е по-добра, има развъртян превоз и връзки ", означи брокерът Йонкова.

От сектора са безапелационни, че цената на парцела зависи основно от местоположението му и качеството на строителството.

" Вече хората избират панелни жилища, тъй като се усетиха, че в много от случаите новото тухлено строителство надалеч не дава отговор на качествата, които чакат, а цените са галактически ", разяснява различен брокер.

Веднага след София Пловдив е градът, където най-вече се купуват жилища. Търсенето е най-вече от хора, които са се върнали от чужбина и произлизат от Южна България - Хасково, Кърджали, Смолян. Те в този момент изкупуват жилища под тепетата.

Пловдив е преди всичко измежду градовете в страната с над 120 хиляди поданици с покачване на цените на парцелите с 52% за интервал от пет години. За разлика от София в града под тепетата повишаването на новото строителство е по-голямо от това на старите жилища. Повишението на цените на новите жилища в Пловдив е с 55% по отношение на 2015 година Жилищата в съществуващи здания в града под тепетата за същия интервал са поскъпнали с 52%.

Третият по величина град у нас – Варна, изненадващо се подрежда пети в класацията на имотния пазар с повишаване на жилищата с 32,1%. Във Варна новите жилища са поскъпнали с 23% за интервала, а при съществуващите повишаването на цените е доста по-голямо - с 38%. Пред морската столица, въпреки и с малко, са Стара Загора и Русе, където поскъпванията надлежно са 42% и 39%.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР