София. Земетресение бе регистрирано в събота сутрин в района на

...
София. Земетресение бе регистрирано в събота сутрин в района на
Коментари Харесай

Земетресение с магнитуд 4 в района на Своге бе усетено и в столицата, няма данни за щети и пострадали

София. Земетресение бе записано в събота заран в региона на град Своге. Според информацията на Националния институт по геофизика, геодезия и география трусът е регистриран в 06.54 часа на към 30 км северно от София с магнитуд 4 по скалата на Рихтер. Дълбочината му е била 17 км под земната кора. От НИГГГ обявиха, че са вероятни вторични земетресения, само че най-вероятно ще са по-слаби. Има данни, че земетресението е било усетено на територията на Своге, столицата и с. Лозен.
Според Европейско-средиземноморски сеизмологичен център магнитудът на земетресението е 3,9 по скалата на Рихтер. По техни данни трусът е регистриран на 23 км северно от София и 8 км южно от Своге, с дълбочина 2 км, в 06.54 часа.
За „ Фокус “ кметът на община Своге Емил Иванов заяви, че ситуацията след земетресението е спокойна, нямало е суматоха и все още няма данни за нанесени вреди. „ Докладвал съм в Гражданска отбрана. Магнитудът на земетресението е към 3-4 по скалата на Рихтер. Засега няма никакви вреди и нищо тревожно. Обстановката е спокойна, нямаше суматоха, защото земетресението беше доста малко “, изясни Емил Иванов. Радослав Янакиев – основен експерт в „ Управление при рецесии “ към Община Своге добави, че е почнала инспекция на водоемите и водосборите от ВиК в региона. „ За момента всичко в региона е обикновено. Няма нанесени материални вреди, потърпевши хора също няма “, увери също Янакиев „ Да се надяваме, че всичко ще бъде обикновено. Към момента към момента не е имало вторични земетресения. Няма суматоха измежду популацията, макар че земетресението се усети. Чуло се е бумтене, леко се разклатиха къщи и блокове. За момента никой в общината не се е обадил за нещо разрушено или за потърпевши хора “, сподели още Радослав Янакиев.
В Контактния център на Столична община също не са получавани сигнали за вреди във връзка със земетресението, записано край Своге тази заран.
Земетресение с такава мощ в региона на София е било записано последно през 1980 година.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР