София. Зелени“ коридори за миграция на птици и животни ще

...
София. Зелени“ коридори за миграция на птици и животни ще
Коментари Харесай

„Зелени“ коридори за миграция на животни и птици ще бъдат създадени по проект „Свързани Дунавски паркове“

София. „ Зелени “ коридори за миграция на птици и животни ще бъдат основани в границите на план „ Свързани Дунавски паркове “ (Danube Parks Connected), който предизвиква екологичната съгласуваност сред предпазените зони по протежението на р. Дунав. Той е подсилен от Дунавската тактика, защото опазването на околната среда е един от четирите й опорни стълба. Това оповестиха от пресцентъра на Министерството на районното развиване и благоустройството .
В момента по пътя на животинските типове има доста трудности като язовирни стени, кабели и електрически стълбове, урбанизирани територии, и това пречи за свободното им мигриране по вода, въздух и суша. По плана следва, благодарение на спътник, да се изготви карта на крайречните гори, което ще бъде направено за първи път по поречието на цялата река. Специално внимание се обръща и на дивите острови по Дунав. Като място на скъпи местообитания, те ще бъдат обширно разказани и категоризирани съгласно степента на човешка интервенция.
Опазването на околната среда, като значим аспект на съдействие сред дунавските страни, е главен акцент и в два сполучливо завършили плана, в които си партнират 8 дунавски страни - „ Дунавски паркове “ и „ Дунавски паркове 2.0 “. По тях обект на отбрана са черната топола и морският орел.
Черната топола е всеобщо изсичана за освобождение на аграрни площи, както и за произвеждане на фурнир в мебелната промишленост. Видът й е значим за протежението на реката, защото способства за укрепването на бреговата част, основава условия за гнездене и хранене на десетки типове животни и птици и придава изящен образ на ландшафта. За да се понижат провалите от човешката активност, с плана са подхванати ограничения за опазването й, в това число посредством осъществено залесяване.
Дунав се оказва зимно местообитание на 750 морски орли. В света има единствено 7000 двойки от тези птици като 5000 от тях са в Европа. По плана са проучени местообитанията на морския орел в предпазените територии от мрежата „ Дунавски паркове “ и са осъществени защитни действия, с цел да се възстановят те и да се подсигуряват условия за размножаването му.
Останалите три стълба на Дунавската тактика, с изключение на опазването на околната среда, са съгласуваност, създаване на разцвет и резистентност на района. Стратегията е макрорегионална, утвърдена е през 2011 година и обгръща 14 страни и над 100 милиона души. В световен проект осъществяването й би трябвало да трансформира района в привлекателно място за живеене, което предлага положителни благоприятни условия за работа, чиста природа и богат културен живот.
В рамките на Българското председателство на Дунавската тактика, което продължава до октомври т.г., страната ни ще е хазаин на Седмия й годишен конгрес. Той ще се организира на 18 и 19 октомври в София. Във фокуса на събитието ще бъде туризмът, като мотор за стопански напредък и териториално доближаване. Ще бъдат прегледани основни тематики за района, свързани с запазване на културното и историческото завещание, потреблението на нови технологии и цифровизация на туристическия бранш, транспортната съгласуваност и подвижност, сигурност и сигурност при предложение на туристическите услуги и други В рамките на обособените панели ще бъдат дискутирани опциите за привличане на обществени и частни вложения в туризма, както и потреблението на финансови принадлежности в интервала след 2020 година Ще бъдат наранени и тематиките за синергията и съгласуваността сред макрорегионалните тактики за реализиране общите цели на Европейски Съюз и за бъдещето на макрорегионалните тактики след 2020.
Регистрацията на участниците в Седмия годишен конгрес ще бъде отворена от 1 август.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР