София. Заместник-омбудсманът доц. д-р Диана Ковачева изнесе публична лекция на

...
София. Заместник-омбудсманът доц. д-р Диана Ковачева изнесе публична лекция на
Коментари Харесай

Заместник-омбудсманът Диана Ковачева: Гражданите са важна част от битката с корупцията

София. Заместник-омбудсманът доцент доктор Диана Ковачева изнесе обществена лекция на тематика „ Международни правни стандарти за противопоставяне на корупцията “ пред студенти от УНСС в границите на Академия „ Антикорупция “. Това оповестиха от пресофиса на омбудсмана .
„ В противодействието против корупцията са ангажирани законодателната, изпълнителната и правосъдната власт, Сметната палата, омбудсманът, държавната администрация, медиите, гражданското общество, частният бранш и политическите партии “, сподели доцент Ковачева пред аудиторията.
По думите ѝ жителите, които алармират, са значима част от борбата с подкупността, само че липсва закон за тяхната отбрана.
„ Подкупността не може да бъде изкоренена, само че може да бъде лимитирана. През последните години в това отношение у нас бяха подхванати дейности за противодействието против нея със основаването на Комисия за противопоставяне на корупцията и за отнемането на нелегално добитото имущество (КПКОНПИ), направен беше нов Закон за битка с корупцията, както и Етичен кодекс на чиновниците в администрацията “, уточни зам.-омбудсманът.
Въпреки това обаче показателят за усещане на корупцията на България през 2018 година е 42 пункта, като с това страната заема 77 място в международната ранглиста. В рамките на районната ранглиста на държавите-членки на Европейския съюз страната ни продължава да заема последно място (средната стойност на показателя за Европейски Съюз е 64,6).
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР