София. Заместник-министърът на външните работи Юрий Щерк откри днес международния

...
София. Заместник-министърът на външните работи Юрий Щерк откри днес международния
Коментари Харесай

Зам.-министър Юрий Щерк: Противодействието на трафика на хора е приоритет на Българското председателството на Съвета на ЕС

София. Заместник-министърът на външните работи Юрий Щерк откри през днешния ден интернационалния експертен конгрес „ Интернет и трафик на хора: Механизми, противопоставяне и предварителна защита ”, проведен от Националната комисия за битка с трафика на хора, взаимно с Британското посолство в София и фондация „ Ханс Зайдел ” България. Това оповестиха от пресцентъра на Министерство на външните работи .
По време на изявлението си, през първия панел на форума, той посочи, че битката с трафика на хора е измежду целите на Българското председателство на Съвета на Европейския съюз през първата половина на 2018 година. „ Ранната предварителна защита, поддръжката и реинтеграцията за жертвите, при отчитане на уязвимото състояние на дамите и децата и гонене на причинителите са измежду главните цели на признатата през юли т. година Национална тактика за битка с трафика на хора 2017-2021 година “, посочи Юрий Щерк, който е и член на НКБТХ, представяйки дълготрайната визия на българското държавно управление за противопоставяне на трафика. Той добави, че България има обичаи в използването на правилата на почитание на правата на индивида, поддръжката към по-слабия и справедливото наказване на отговорния, цитирайки текстове от първата българска конституция от 1879 година Тези правила са в основата и на актуалното българско законодателство, сподели още той, като акцентира, че „ със своя специфичен Закон за битка с трафика на хора, с координираща организация към Министерския съвет и локални комисии в разнообразни области на страната, както и с два профилирани координационни механизма, България има една от най-всеобхватните институционални и правни рамки в Европа за битка с трафика на хора “. Заместник-министър Щерк акцентира смисъла на интернет по едно и също време като източник на опасности, само че и на опция при битката с трафика и акцентира, че „ България приканва за по-активно интернационално съдействие и решителни дейности за премахване на трафика и други форми на модерно иго, в сходство с Дневния ред за стабилно развиване до 2030 година “
По време на откриването на форума изявление имаше от страна на Н. Пр. Ема Хопкинс, дипломат на Англия в България, която се причисли към разбирането, че интернет е както среда и инструмент за развиването на трафика, по този начин и средство за предварителната защита и битката с него. Със особено послание и одобрение към участниците от Брюксел се включи и българският еврокомисар по цифровата стопанска система и общество Мария Габриел.
Международният експертен конгрес се провежда във връзка Европейския ден за битка с трафика на хора – 18 октомври, като до края на днешния ден в панелите с експертни отчети ще вземат присъединяване представители на институциите, академичната общественост и гражданското общество.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР