София. За съжаление обсъждането днес е бутафория. Решенията предварително са

...
София. За съжаление обсъждането днес е бутафория. Решенията предварително са
Коментари Харесай

Омбудсманът Мая Манолова: Общественото обсъждане на новите цени на тока и парното бе бутафория

София. „ За страдание разискването през днешния ден е бутафория. Решенията авансово са взети, което стана ясно и от отсъствието на представители на Министерството на енергетиката, депутати, Столичната община - като притежател на най-голямата топлофикация, на работодатели, синдикати. Може би са решили, че не ги интересува каква ще е цената на парното и тока или, че решенията авансово са взети и няма за какво да си губят времето “. Това сподели омбудсманът Мая Манолова на публично разискване в КЕВР за повишение цените на парното и тока от 1 юли 2019 година, оповестиха от пресофиса на омбудсмана .
„ Като народен бранител, като юрист на българските жители, моето място е тук, да посочи всички причини – за какво по повод цената на парното, тя не просто не би трябвало да се покачва, тя би трябвало да бъде понижена, поради че цената на главната суровина, която има значение за определянето ѝ - природният газ, е понижена на интернационалните пазари с 50% “, подчертава омбудсманът.
Манолова изрази отвращение, че в това време, предлагането на „ Булгаргаз “, планува понижение на цената на природния газ в България единствено с 10 ст. или под 1%, а на всичкото от горната страна, ще бъде прегледано посфактум, което също ощетява жителите.
„ Ние сме в парадокса при най-ниска историческа цена на природния газ на интернационалните пазари, да имаме най-високата историческа цена на парното, в случай, че близо 70% от себестойността на топлоенергията съставлява, точно цената на тази суровина “, акцентира публичният бранител.
Манолова уточни, че за следващ път публичното разискване на КЕВР е събитие, което няма значение за крайното решение на регулатора и че не е чула отговори от КЕВР по съответните мнения на енергийните предприятия по време на откритите съвещания.
За да илюстрира тревожната обстановката като насочна точка, омбудсманът употребява Столичната топлофикация.
„ Тревогата за положението на „ Топлофикация София “ е огромно. Дружеството затъва от ден на ден и повече и това непочтено и незаслужено повишение на цената няма да подтиква жителите да заплащат повече. Хората са безусловно нестимулирани, тъй като единственият метод за стабилизиране на сдружението, неговата администрация вижда в повишение на цените и набъбването на сметките, само че това не тревожи нито КЕВР, нито МЕ, нито Следствен отдел към окръжна прокуратура “, сподели Мая Манолова и напомни, че сдружението е натрупало загуба за близо 600 млн. лева
Тя за следващ път сподели, че решенията за повишение цените на тока и парното са голословни и нечестни за хората. На съвещанието омбудсманът попита, за какво „ Топлофикация “ всяка последваща година създава по-малко сила, при изискване, че се причисляват нови клиенти, за какво делът на разноските непрестанно се усилва, за какво не понижават софтуерните загуби и няма информация за качеството на топлоснабдяването и на административното обслужване и за какво ремонтните стратегии на топлофикациите не се извършват.
Манолова означи, че с цел да проучва причините за повишение цената на електрическата сила е поискала по Закона за достъп до социална информация цялостните заявки на енергийните сдружения, тъй като там значими данни за икономическата аргументация за цената на тока са заличени, което е в несъгласие със закона.
„ Изглежда, че са нагодили покачването на цената с размер, който е малко под инфлацията за предходния ценови интервал. Това, което не можахме да създадем, е един обзор, една инспекция, дали изказванието на шефа на КЕВР, че в случай че удовлетвори настояванията на енергийните сдружения, цената щяла да се увеличи с 50% - 60%. Това не можем да го проверим, тъй като липсват данните от техните заявки и ние не знаем какво са поискали “, аргументира се публичният бранител.
Според нея жителите, които в действителност ще заплащат сметките, са изключени от процеса по образуване на новите цени, почнал със заявките на сдруженията на 1 април т.г. и действително приключващ с това разискване.
Пред публицисти Мая Манолова напомни, че е употребила всички пълномощия, които има като омбудсман, с цел да отбрани ползите на жителите - атакувала е пред Конституционен съд невъзможността жителите да апелират решенията на регулатора, отправила е и съответни оферти за смяна в Закона за енергетиката до депутатите, които не са взети под внимание.
„ Удобно им е жителите да не могат да апелират, тъй като в едно правосъдно произвеждане ще се ревизират всички стопански обосновки, всички сметки, а по този начин единствените, които могат да апелират са електроразпределителните сдружения и ТЕЦ-овете, а какъв е техният интерес – каквото са поискали това са им дали “, приключи Манолова.
Общественото неодобрение на жители и НПО-та взе връх, когато в залата под полицейска защита и с разрешението на ръководителя на КЕВР, влязоха да се изкажат представители на протестиращите жители, които желаеха мораториум върху цените на тока, парното и водата най-малко за 6 месеца, инспекции за фактурираните от сдруженията услуги и промени в Закона за енергетиката.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР