София. За да има сътрудничество, трябва да сме осигурили една

...
София. За да има сътрудничество, трябва да сме осигурили една
Коментари Харесай

Петър Мутафчиев, Форум на балкански транспорт и инфраструктура: За да има сътрудничество, трябва да сме осигурили добра транспортна комуникация

София. За да има съдействие, би трябвало да сме обезпечили една добра транспортна връзка сред градовете, сред обитаемоте места, сред столиците на балканските страни. Това съобщи на конференция Петър Мутафчиев, ръководител за Форум на балкански превоз и инфраструктура, съобщи кореспондент на Агенция " Фокус " . " В главната европейска пътна мрежа са включени два съществени коридора, които минават през Балканския полуостров, това е по този начин нареченият Кафяв кулоар и регион Дунав, който в по-голямата си част е в Румъния и в България. Разбира се, това не може да бъда нашата вероятност за решаването на проблемите и връзките сред обособените страни на Балканския полуостров. За това аз мисля, че по втората стратегия на Европейския съюз, която е обвързвана Европа, в която са включени страните, които ще бъдат членове на Европейския съюз, да бъдат изграждани връзките сред обособените столици ", добави Мутафчиев.
" България в тази посока работи интензивно, както за връзката София - Букурещ, знаете че една част от Автомагистрала " Хемус " в този момент се финансира от българското държавно управление, а също по този начин и плана, обвързван с Коридор номер 8, който за жалост към момента не е предпочитан за Европейския съюз. Коридор номер 8 е един от значимите за Балканския полуостров, свързва три от балканските столици - София, Скопие и Тирана. Много добра самодейност по коридора още 2007 година сред пристанището в Бургас и в Дулас да координира своите дейности във връзка с дълготрайното развиване на пристанища, с цел да може да се подсигурява тази интермодална връзка в превоза. Ако се продължи в тази посока или в обособените структури по коридорите ще бъде огромен плюс за градовете, които са ситуирани на територията на коридора номер 8 ", изясни още ръководителят за Форум на балкански превоз и инфраструктура.
" Безспорно Албания направи не малко в тази посока, в това число и тунела сред Елбасан и Тирана и построяването на автомагистралата, това съкратява с близо час и половина пътя до албанската столица. Предстоят доста значими задания - жп връзката от Дулас, Елбасан, Охрид. В Македония една огромна част от железницата не е издигната, Скопие - София, София - Бургас, Варна. Да се надяваме с самодейностите, които и македонската страна е почнала във връзка с жп връзката и връзката сред Куманово и Кюстендил да бъде направена ", добави още Мутафччиев. Според него това ще даде подтик на развиването най-малко на комерсиалната част от мрежата. " Оптимист съм и за построяването на пътната мрежа по Коридор номер 8, защото от македонска страна от Охрид до Кичево се строи автомагистрала. Оптимист съм и за това, което беше направено сред Тирана и Косово, това също е една опция за разширение на опциите на коридора по посока Косово, Сърбия. Трябва да се поддържа албанската граница при Охрид да бъде осъществяване ", уточни още Петър Мутафчиев.
Виолета СИМЕОНОВА
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР