София. Времето за хитрини отмина. Това е 10-тото вето на

...
София. Времето за хитрини отмина. Това е 10-тото вето на
Коментари Харесай

Крум Зарков към ГЕРБ: Времето за хитрини отмина

София. „ Времето за хитрини отмина. Това е 10-тото несъгласие на президент по време на работата на 44-тото Народно заседание ”, Това съобщи зам.-председателят на ПГ на „ Българска социалистическа партия за България “ Крум Зарков по време на дебатите за ветото на президента върху Закона за държавната благосъстоятелност, оповестиха от пресцентъра на Народно събрание на Българска социалистическа партия . Социалистът добави, че се обрисуват избрани белези, които будят подозрение в задачите на законопроекта. По думите му в Закона за държавната благосъстоятелност има седем такива белега. „ Законопроектът е импортиран от депутати, макар че е ясно, че и самодейността, и работата по него са на Министерството на стопанската система – вносителят се крие зад депутатите. Защо? “, попита Зарков. На второ място той уточни, че законопроектът е подкрепян от цялото болшинство, само че е импортиран от дребния съдружен сътрудник. Той разяснява, че оценката на въздействието е напълно официална. „ Всички текстове в законопроекта са модифицирани и пренаписани сред първо и второ четене, като не е имало периоди за внасяне и разискване на предложенията сред тях “, изясни той. На последващо място, зам.-председателят на ПГ на левицата уточни, че в преходните и заключителни разпореждания се появява текст, който прави изменение в различен закон, който не е обсъждан въобще на първо четене. „ Зад законопроекта стои съответен проблем – проблеми на индустриална зона Бургас, а тази процедура е по формулировка порочна “, сподели още той. По думите му това, което е добре за Бургас, може да докара до продължаващо разпарчетосване на българската стопанска система. Зарков акцентира, че законопроектът се пробва намерено да заобиколи различен закон – Закона за приватизационен и следприватизационен надзор. „ Това основава подозрение по отношение на действителните му цели. В българското законодателство съвсем не остана текст, против който да няма текст, еднакъв по мощ и противоположен по значение “, съобщи той.
Крум Зарков съобщи, че е трябвало да има законодателен спор. „ На вашия закон за скрита приватизация, ние щяхме да отговорим с нашите закони за възбрана на концесиите на сдружения от забранителния лист, за летище „ София “, за законопроекта, който ще внесем, за нов метод на ръководство на държавните предприятия “, изясни той. Управляващите са предпочели да употребяват пътя на хитрините, на процедурните хватки, тъй като усещат, че не могат да завоюват политически спор. „ За 10-ти път ви се демонстрира и би трябвало да разберете, че времето за хитрините отмина. Пред 2 години, българският народ избра президент, който потвърди, че държи на разпоредбите, на Конституцията, на законността и на честността на законодателния развой. Ние поддържаме тези цели и по тази причина ще подкрепим и това несъгласие “, добави Крум Зарков.
„ Това е дребен законопроект, с който се отваря огромна врата - безвъзмездна и скрита приватизация “. Това съобщи националният представител от ПГ на „ Българска социалистическа партия за България “ Пенчо Милков . По думите му огромната смяна се състои в това, че до този миг, в законодателството съществува освен възбрана за приватизация на търговски сдружения от забранителния лист, само че и за апортиране на техни парцели в други сдружения – да губят лични парцели, посредством апорт в други сдружения, които към този момент са отвън този забранителен лист.
Пенчо Милков предизвести, че с този закон е на път да се заобиколи процесът на приватизация, който за сдруженията от забранителния лист е неосъществим. Според него концепцията на ръководещите очевидно е: Като не можем да ги лапнем цели, ще изядем най-вкусните елементи. Той акцентира, че настоящото право изисква решение на Народно събрание за приватизация на обособени елементи от предприятия в забранителния лист. „ Някой е измислил, че обособени парцели може да не съставляват обособени елементи по закона за приватизацията. Какво обаче би представлявало сдружение, единствено носещо името Летище „ София “, без неподвижен имот- писти за политане, кацане, контролиране и здания? “, попита Пенчо Милков
" С смяната в Закона за Държавната благосъстоятелност ръководещите желаят да отстранен текстове, които гласят, че не могат да се апортират активи на сдружения, включени в така наречен забранителен лист ". Това сподели секретарят на ПГ на " Българска социалистическа партия за България " Филип Попов от парламентарната естрада. Той добави, че нематериалните активи на едно сдружение, включено в този лист, след смяната, ще могат да се местят в друго. " След като тези активи отиват в новото сдружение, към този момент могат да се приватизират. Ако не задачите скрита приватизация, за какво оферирате анулацията на тези текстове ", попита Попов. Той съобщи, че ръководещите целят тъкмо такава скрита приватизация, другояче нямаше да оферират тези промени.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР