София влезе в жълтата зона на картата на двуседмичната заболеваемост

...
София влезе в жълтата зона на картата на двуседмичната заболеваемост
Коментари Харесай

COVID: София влезе в жълтата зона

София влезе в жълтата зона на картата на двуседмичната заболеваемост от COVID-19 у нас. Това демонстрира информация в Националния център по заразни и паразитни заболявания. Това значи, че в столицата инфектираните с ковид още веднъж са над 100 на 100 хиляди души за две седмици.

Картата беше напълно в зелено единствено месец, само че наклонността на повишаване на заболеваемостта от COVID-19 продължава. Към 28 юни двуседмичната заболеваемост е 51.17 на 100 хиляди души. Цяла България е в нулевия светлосин стадий в картата на епидемиологичната конюнктура по райони към вчерашния 27 юни. Очаква се обстановката да се задържи постоянна в идващите 5 дни по този индикатор.

Картата на епидемиологичната конюнктура разделя страната на пет района, като във всеки от тях се следи развиването на пандемията. Сред един от факторите са установяване на стадия, в който се намира даден район, е заетостта на интензивните кревати за заболели с COVID-19.

Според Плана за справяне с COVID-19 точно заетостта на интензивните и леглата за лекуване на пациенти с неусложнена форма на COVID-19 е измежду факторите за налагане на противоепидемични ограничения. Друг фактор, който здравните управляващи наблюдават, е натовареността на здравната система на седмична база и 14-дневната заболеваемост от COVID-19.

Ден по-рано основният държавен здравен контрольор доцент Ангел Кунчев съобщи, че при вероятно утежняване на ситуацията с COVID-19 ще се вкарват ограничаващи ограничения.

" Ако има забележителен растеж на новозаболелите от COVID-19 и се натовари здравната система, ще бъде наложително да се вкарат някакви ограничаващи ограничения. Трудно е да се реши дали това е начало на нова вълна на разпространяване на коронавирусната зараза, само че в случай че отчитаме това, което се случва в Западна Европа и по-специално в Германия и Нидерландия, както и по-близо до нас – в Гърция, мисля, че може да се приказва за начало на една по-висока вълна ", добави той.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР