София. Вицепремиерът Валери Симеонов постави въпроса и поиска съдействие от

...
София. Вицепремиерът Валери Симеонов постави въпроса и поиска съдействие от
Коментари Харесай

Вицепремиерът Валери Симеонов проведе среща с китайския посланик Джан Хайджоу по повод казуса с „роза Дамасцена”

София. Вицепремиерът Валери Симеонов сложи въпроса и изиска подпомагане от страна на китайския дипломат Хайджоу по отношение на проблема с вноса в Китай на български хранителни артикули със наличие на роза Дамасцена, който породи терзания за българските производители-износители в Китай. Това оповестиха от държавната осведомителна работа .
Неотдавна стана ясно, че през март 2010 година Департаментът по стандарти за сигурност на храните, проучване и оценка на Националната здравна стратегия към Националната комисия за здраве и фамилно обмисляне на Китайската национална република е приел и разгласил спомагателен лист с позволените съставки за хранителни артикули в Китай. Документът съставлява така наречен „ позитивен лист “ на обичайно неядливи вещества, които могат да бъдат влагани в хранителни артикули. Това сътвори съществени терзания, че всичко, което не попада в него, не може да бъде добавяно в хранителни артикули и популяризирано на китайския пазар.
Посланик Хайджоу пое ангажимент да изследва процедурата с китайските управляващи и да спомага за включването на сорта роза Дамасцена в листата. Вицепремиерът Симеонов изиска това да стане в най-кратък период.
Страните показаха обща позиция, че българските производители и търговци, изнасящи в Китай, нямат съображение за безпокойствие във връзка с износа на позволените и досега хранителни артикули, включващи съставки от роза.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР