София. Вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева се

...
София. Вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева се
Коментари Харесай

Министър Екатерина Захариева: България и Ливан разширяват сътрудничеството

София. Вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева се контракти с ливанския си сътрудник Джебран Басил за активизиране на връзките във всички сфери, измежду които стопанска система, туризъм, обучение, взаимни вложения. Това оповестиха от пресцентъра на Министерството на външните работи .
Министърът на външните работи на Ливан е на първо публично посещаване в България по покана на Екатерина Захариева. Двамата разискаха целия набор на двустранните връзки, обстановката в Близкия изток и вероятното завръщане на сирийските бежанци.
„ Търговският продан сред нашите две страни пораства – за 2018 година се е нараснал с 20 % спрямо миналата година или до 175 милиона $. И двамата се съгласихме, че това е извънредно незадоволително за опциите, които имат страните ни. Обсъдихме основаването на взаимна междуправителствена комисия за съдействие, която, уповавам се, скоро ще даде резултати “, съобщи след срещата министър Захариева. Съвместната комисия ще работи в областта на селското стопанство, туризма, образованието, културата. Двамата се договориха още тази година да бъдат възобновени политическите съвещания сред министерствата на външните работи на двете страни, каквито не е имало от 1996 година
На срещата бе разисквана и опцията за основаване на директна самолетна линия сред България и Ливан и увеличение на туристическия поток от Ливан към България. В момента 5000 ливанци почиват у нас през лятото.
Екатерина Захариева посочи и положителните обичаи, които двете страни имат в съдействието в инженерния бранш. Много български компании от този отрасъл развиват активност в Ливан. Добри са и опциите за съдействие във сферата на високите технологии, образованието и опазването на здравето, които могат да бъдат активизирани. Сега у нас работят 50 лекари от ливански генезис, 48 ливански студенти се образоват във ВУЗ у нас.
„ Имаме доста общи неща. България и Ливан се гордеят със съжителството в мир на най-различни религии и етноси. Мисля, че от нас има какво да научи светът “, съобщи министър Захариева. Тя акцентира, че Ливан и другите прилежащи на Сирия страни заслужават признателност, поддръжка и помощ за приемането на милиони сирийски бежанци. Само Ливан е приютил близо 1 млн. сирийци, прогонени от войната. Тя напомни, че на конференцията Брюксел III за Сирия преди две седмици в Брюксел интернационалната общественост е решила да отдели 6,2 милиарда евро за сирийските бежанци. 80 на 100 от тези средства са от Европейския съюз.
И двамата с министър Джебран Басил бяха единомислещи, че те би трябвало да се завърнат в родината си, само че когато там има мир и сигурност. „ Трябва да създадем условия за завръщане на сирийските бежанци, само че това би трябвало да е съпроводено от започване на политически развой в страната “, съобщи Екатерина Захариева.
Джебран Басил благодари за поканата да посети страната ни. Той акцентира, че Ливан и България имат доста общо – географска непосредственост, просвета, история. „ Трябва да работим и да укрепваме тези връзки в бъдеще “, съобщи ливанският външен министър.
В делегацията му са държавният министър по външната търговия на Ливан Хасан Мурад, високопоставени представители на ливанските министерства на външните работи и земеделието.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР