София. Вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева разговаря

...
София. Вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева разговаря
Коментари Харесай

Министър Екатерина Захариева и Камарата на строителите обсъдиха как дипломацията да помага на сектора

София. Вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева беседва през днешния ден с ръководителя на Управителния съвет на Камарата на строителите в България (КСБ) инж. Илиян Терзиев. На срещата участваха още зам. ръководителят на Камарата - инж. Калин Пешов и изпълнителният шеф инж. Мирослав Мазнев. Това оповестиха от пресцентъра на Министерство на външните работи . Министър Захариева и представителите на строителната камара у нас разискаха опциите по какъв начин да се разпространява още по-активно българската стопанска система и бизнес в чужбина посредством дипломатическите представителства, привличането на българска работна ръка назад в страната, както и подхванатите дейности от страна на страната за улеснение на процеса за приемане на позволение за престой в България за работа на лица от български генезис от прилежащи страни.
Екатерина Захариева акцентира, че главен детайл от активността на българската дипломатическа работа е да разпространява както стопанската система на страната измежду другите държави-членки на Европейския съюз, по този начин и да дава информация за вложения тук.
" Вярвам, че българските дипломати би трябвало да работят в услуга на българската стопанска система. Много е значимо да имаме търговско-икономически представители в посолствата, с цел да може бързо да се откриват контакти сред обособените сектори в бранша ", посочи първият посланик на страната. Вицепремиерът добави, че с изключение на търсенето на пазар за българските компании в чужбина, различен огромен проблем е неналичието на квалифицирана работна ръка за стопанската система. " Трябва да обединим напъните си и да разработим единна идея и акция за това по какъв начин да върнем нашите служащи в България. Изключително значимо е да разпространяваме позитивните страни на страната и хората да знаят какъв брой доста положителни неща се случват и тук ", посочи министър Захариева.
Представителите на Камарата на строителите се обърнаха с молба към министър Захариева и Министерството на външните работи да изискат от комерсиалните ни представителства във водещите страни в Европейски Съюз в строителния отрасъл информация за локалното законодателство в страната в тази област. " Ние желаеме да се срещнем с държавните визии на страните в Съюза и да вървим в една обща посока, а също по този начин и да пренесем положителните практики ", сподели инженер Терзиев.
Двете страни се сплотиха към концепцията да си сътрудничат в създаването на обща акция за привличането на български служащи от чужбина.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР