София. В зимните курорти Комисията за защита на потребителите (КЗП)

...
София. В зимните курорти Комисията за защита на потребителите (КЗП)
Коментари Харесай

Димитър Маргаритов, КЗП: Следим за коректното обозначаване и прилагане на цените в зимните курорти

София. В зимните курорти Комисията за отбрана на потребителите (КЗП) ревизира правилното оповестяване и използване на цените в заведенията и в комерсиалните обекти, защото в пика на сезона нормално всичко там е доста по-скъпо. Това заяви ръководителят Димитър Маргаритов по BIT, оповестиха от пресцентъра на КЗП . „ Проверяваме всички типове търговски обекти, в това число и магазините в курортните комплекси. Има избран контингент туристи, които реализират отмора в така наречен домашни условия и избират да пазарят в тези магазини ”, изясни Маргаритов.
В изискванията на пазарна стопанска система ценообразуването е свободно и наказания за високи цени няма по какъв начин да бъдат налагани. „ Ако не можем да влияем върху ценовите нива, то най-малко можем да проверим дали няма някакви опити за машинация с цените на избрани артикули. Например, да бъдат таксувани по-скъпо на касовите апарати. Това попада в областта на нашите инспекции, дружно с останалите обекти – заведенията за хранене, хотелите и оборудванията за ски туризъм ”, продължи той.
В студиото на предаването „ Код 11-13 ” ръководителят на КЗП разяснява и концепцията за въвеждането на минимални цени на нощувка в хотелите с 3, 4 и 5 звезди. „ Такова нещо не би трябвало да се случи или да се мисли ”, сподели той. Според Маргаритов пазарът дефинира цените и рационалната политика на самите търговци в това отношение ще обезпечи естествената регулация.
„ Законът не прави разлика сред това дали стоката е първа, втора или някаква друга приложимост. Правата на потребителите във връзка с претенция за недостатък са налице. Гаранционните периоди по закон до две години – също. Когато потребителите имат проблем с подобен вид стока, те би трябвало да предявят своята рекламация пред търговеца, от който са я закупили ”, разяснява Маргаритов в отговор на въпрос на водещата Диана Радева във връзка новооснован справочник в интернет за магазини за облекла втора ръка.
„ Ние също проследихме какво съставлява платформата. Тя има безспорни преимущества – систематизира една информация, дава опция на хората да се ориентират бързо къде се намират тези обекти. Но, все пак, ние следва да предупредим тези консуматори, че това е просто един прийом за тяхното облекчение ”, добави Маргаритов. Той обаче настоя да се внимава при влизане в директни търговски взаимоотношения. „ Тази платформа не дава безусловно всички тези наложителни условия и условия на онлайн извършването на покупки. Тя просто насочва потребителите да посетят един или различен търговски обект в дадена част от обитаемото място ”, изясни ръководителят на КЗП.
Маргаритов уточни, че при онлайн платформите за търговия има наложителна минимална информация, значими права като това на отвод в 14-дневен период, да вземем за пример. Той заключи, че при интернет покупките са значими са три неща. Пазаруването би трябвало да бъде селективно – да се сортират и съпоставят предложения, сериозно – да се проучват детайлите в офертата, и деликатно – с цел да не бъде претрупан потребителят с спомагателни разноски на финала на покупката.
През идващите месеци инспекциите на Комисията в зимните курорти не престават. Вниманието на специалистите ще бъде ориентирано и към артикули за идващия сезон, които към този момент се внасят в България – най-много от позиция на сигурността.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР