София. В регион, познат със своите противоречия и конфликти, България

...
София. В регион, познат със своите противоречия и конфликти, България
Коментари Харесай

Президентът Румен Радев: България и Гърция установиха трайни добросъседски отношения и дадоха положителен пример за приятелство и партньорство

София. В район, прочут със своите несъгласия и спорове, България и Гърция откриха трайни добросъседски връзки и дадоха позитивен образец за другарство и партньорство. Нашите две страни споделят сходни позиции, основани на европейските полезности, в основни сфери. Това съобщи президентът Румен Радев, който през днешния ден на „ Дондуков “ 2 се срещна с ръководителя на Народното събрание на Република Гърция Николаос Вуцис, оповестиха от прессекретариата на президента . По време на диалога бяха разисквани задачите, които страната ни си слага по време на идното председателство на Съвета на Европейския съюз през 2018 година Държавният глава беше безапелационен, че приоритет би трябвало да бъде формулирането на обективни и ефикасни критерии и механизми за включване на страните членки в другите интеграционни планове на Европейски Съюз. Като образец за такива начинания бяха посочени непрекъснатото структурирано съдействие, което цели да укрепи партньорството в региона на защитата сред самостоятелни страни в Европейски Съюз и присъединяване в Европейския фонд за защита.
„ България и Гърция би трябвало да работят по този начин, че да утвърждават и потвърждават водещия принцип на Европейския съюз на равнопоставеност и право на глас на всички страни членки във формулирането на политиките на Съюза “, съобщи президентът.
Румен Радев и Николаос Вуцис се съгласиха, че взаимните старания на двете страни в границите на европейските институции би трябвало да бъдат ориентирани към построяването на по-солидарна Европа, в която се отстраняват факторите, увеличаващи неравенствата в развиването на Европейски Съюз.
Фокус на срещата бяха и ограниченията, които България и Гърция следва да подхващат за окуражаване на младежите в района да работят и да се развиват в родните страни. По думите на президента, до момента в който огромна част от европейските фондове са вложени в инфраструктура, има нужда от повече политики и стратегии на наднационално равнище, които да бъдат ориентирани към развиване на човешкия капитал.
Държавният глава на България и ръководителят на гръцкия парламент дадоха висока оценка на връзките сред двете страни в редица значими области, сред които стопанската система, основни транспортни и енергийни планове, туризма, сигурността и битката с незаконния трафик на хора.
„ Парламентарната дипломация е израз на положителните връзки сред страните и народите. България и Гърция градят живи мостове посредством стратегическото си партньорство както на двустранно равнище, по този начин и в границите на Европейски Съюз “, съобщи Николаос Вуцис. Председателят на гръцкия парламент изрази благодарността на страната си за отличните условия, които българската страна дава за образование на огромен брой гръцки студенти в нашите университети, както и за оптималната среда за бизнесмени от южната ни съседка, които развиват бизнеса си у нас.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР