София. В навечерието на Международния ден на жената вицепрезидентът Илияна

...
София. В навечерието на Международния ден на жената вицепрезидентът Илияна
Коментари Харесай

Вицепрезидентът Илияна Йотова подкрепи инициативата „Посланик за един ден“

София. В навечерието на Международния ден на дамата вицепрезидентът Илияна Йотова връчи документи на победителките в самодейността „ Посланик за един ден “, проведена от посолството на Англия в София. Това оповестиха от прессекретариата на президента . Церемонията се организира в Многофункционалната зала - Библиотека в постройката на президентската администрация. Участничките, на възраст сред 15 и 18 години, от разнообразни градове в България, показаха в къси текстове своите оферти за прогрес в битката за тъждество сред половете. Своя победителка избраха жени-посланици на девет страни – Кралство Англия, Република Бразилия, Република Финландия, Държавата Израел, Кралство Мароко, Република Южна Африка, Република Азербайджан, Република Хърватия, Кралство Нидерландия.
Вицепрезидентът означи значимостта и актуалността на големия проблем за неравнопоставеността сред дамите и мъжете, като цитира отчет на Световния стопански конгрес, съгласно който ще са нужни 200 години, с цел да се реализира паритет във всяко отношение сред двата пола. „ Но имаме и положителните образци – жени-президенти, вицепрезиденти, министър-председатели, ръководители на международни организации и компании “, съобщи Илияна Йотова.
Отличените есета засягат проблеми като неравното възнаграждение, разделянето на „ мъжки “ и „ женски “ специалности, съществуващата към момента традиция с уредените бракове, неравния достъп до качествено обучение. Илияна Йотова описа за нелеката орис на пакистанското момиче Малала Юсуфзай, което интензивно се бори за правото на обучение и бе удостоено с Нобелова премия за мир. „ Едно дете, един преподавател, една писалка и една книга могат да трансформират света. Образованието е единственото решение “, цитира думите на Малала вицепрезидентът.
" Вие сте отличен дипломат на правата на дамите " – с тези думи английският дипломат Ема Хопкинс благодари на вицепрезидента Илияна Йотова за поддръжката й за самодейността.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР