София в момента е градът с най-много заразени с COVID-19

...
София в момента е градът с най-много заразени с COVID-19
Коментари Харесай

Коронавирус статистика за София - карантинирани, болни от COVID-19 медици, старт на масови тестове

София сега е градът с най-вече инфектирани с COVID-19 (коронавирус). До нощес в столицата има 447 инфектирани или 60% от всички открити позитивни случая в страната. 13 621 са жителите, които са били или не престават да са карантина. Данните заяви столичният кмет Йорданка Фандъкова в изказване пред Общинския съвет през днешния ден. Той заседава онлайн, като съвещанието стартира със скандал поради претенции да се промени правилника на работа.
Общо в София са готови 982 кревати за лекуване на пациенти в неусложнено положение и 371 за пациенти, които се нуждаят от интензивни грижи. Не стана ясно обаче дали Фандъкова приказва единствено за общинските здравни заведения или за всички, само че евентуално става въпрос единствено за общинските лечебни заведения. Около 1/3 от целия запас е в наведен в цялостна подготвеност още от края на март, а останалите са в подготвеност за включване при нужда.
Всички общински лечебни заведения са обезпечени с нужния брой защитни дрехи, защитни маски, и дезинфектанти, увери столичната кметица.
Тествани са 792 лекари и чиновници, които работят на първа линия в София . 509 лекари и медицински личен състав от общинските V-та, IV-таа и II-ра градски лечебни заведения минаха през PCR проби, а на 283 от чиновниците на спешната дирекция, доброволци и обществен патронаж са направени бързи проби. Започва тестване и на чиновниците на Столичен инспекторат.
Тестовете са посочили 4 души медицински личен състав заболели от COVID-19, а 6 съмнителни проби от бързите проби са ориентирани за тестване с PCR.
Масови проби измежду ромите
Екипи на столичната Регионална здравна ревизия (РЗИ) започнаха всеобщото тестване за COVID-19 в столичния ромски квартал " Факултета ", съобщи БГНЕС.
Принципът на проучването е " от врата на врата ", а първият кръг от изследваните лица ще е от тези, сложени под карантина, с цел да се ревизира тяхното действително положение. За задачата здравните управляващи ще употребяват така наречен бързи проби, резултатите от които ще излязат незабавно. След това кръгът от лицата ще бъде уголемен.
В квартала към този момент влезе екип от 10 експерти, а през днешния ден ще бъдат изследвани към 100 души, посочи Христо Николов, помощник в РЗИ и здравен посредник в квартала.
От през днешния ден, 16 април, са въведени и частични ограничаващи ограничения на територията на кварталите " Факултета " и " Филиповци ". На входовете и изходите им не престават да действат контролно-пропускателни пунктове, а наличието на полиция и жандармерия е засилено.
Доброволна помощ
Всекидневно осигуряваме храна на повече от 3000 души на територията на цялата община, като този размер всяка седмица се усилва, добави Фандъкова, съгласно която има опция на доста повече хора да бъде помогнато и прикани нуждаещи се да се включат. В него се включва работата на общинския " Социален патронаж " с 1500 адреса, работата на екипи на няколко районни администрации по програмата на общественото министерство за топла храна на 1100 души. Организирахме дружно с БЧК доставка на хранителни артикули на хора с ниски приходи, които са останали отвън обсега на програмата и доставяме безвъзмездна храна на над 300 извънредно нуждаещи се. Това става и с помощта на донори, с които работим – заведения за хранене и хранителни вериги, заяви Фандъкова.
Само за няколко седмици над 280 жители се записаха за доброволци към Столична община, увери столичният кмет.
Още: " НА ЖИВО: Последна информация и всичко за ковид, 16 април "
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР