София. Учители от Софийската математическа гимназия Паисий Хилендарски“ се обърнаха

...
София. Учители от Софийската математическа гимназия Паисий Хилендарски“ се обърнаха
Коментари Харесай

Омбудсманът Мая Манолова ще иска среща с министър Вълчев, заради уволнени учители от Софийската математическа гимназия

София. Учители от Софийската математическа гимназия „ Паисий Хилендарски “ се обърнаха за подпомагане към омбудсмана Мая Манолова във връзка уволнението на тяхната колежка госпожа Петя Борисова от шефа на учебното заведение Антони Стоянов. Това оповестиха от пресофиса на омбудсмана. Според учителите уволнението е непозволено, а изложените доводи от страна на управлението на гимназията са безпочвени. Възпитателите се застъпиха и за още петима техни сътрудници, чиито трудови контракти са били прекъснати, без да има съображение.
Преди месец госпожа Борисова бе отстранена от служба с аргумента, че уронва престижа на гимназията, откакто нито едно от децата в учебното заведение не се е класирало за интернационалното съревнование „ Европейско кенгуру “. След идване на протоколите се оказва, че проблем няма и възпитаници от СМГ са класирани за идващия кръг на надпреварата. В резултат на събитията, в институцията на омбудсмана постъпиха две тъжби – една от преподавателите в гимназията и една от родителите на учениците, със 106 подписа против уволнението на учителката.
„ Петя Борисова, както и останалите сътрудници, нямат право да влизат в постройката на учебното заведение без да попълнят специфична докладна, в която да посочат защо влизат. Това е просто неуместно “, възмущават се сътрудниците ѝ в сигнала до омбудсмана. „ Не е редно млади и надарени хора, избрали учителската специалност, да бъдат обезсърчавани да практикуват, изключително когато има дефицит на фрагменти. Не е редно и един клас да бъде лишаван от учителката си тъкмо преди да приключи. Преди няколко дни точно възпитаник на Петя Борисова се прибра със златния орден от олимпиадата в Индия “, споделиха на срещата те.
Омбудсманът съобщи поддръжката си към учителския колектив на гимназията, както и към родителите на учениците.
„ Вече съм изпратила рекомендация към министъра на образованието господин Вълчев и към госпожа Кастрева – шеф на РУО в гр. София. Това, което ще направя още, е да се срещна персонално с тях, с цел да беседваме по тематиката. В последна сметка един от главните цели на актуалното държавно управление е образованието, а и тук става въпрос за едно от най-елитните учебни заведения в България. Не е обикновено връзките в учителския колектив да не са на равнището, на което са учениците. Наистина е тъпо, тъй че аз ще направя каквото мога, с цел да поддържа родителите и учениците. България би трябвало да бъде споменавана с положително и в новините да продължаваме да чуваме за триумфите на нашите деца “, сподели още Манолова.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР