София. Ученици от 129 ОУ Антим I“ и студенти по

...
София. Ученици от 129 ОУ Антим I“ и студенти по
Коментари Харесай

Парламентът отвори врати за граждани по повод 139-ата годишнина от Учредителното събрание

София. Ученици от 129 ОУ „ Антим I “ и студенти по право от Софийския университет „ Св. Климент Охридски “ бяха първите гости на Народното събрание в Деня на отворени порти във връзка 139-ата годишнина от Учредителното заседание. Посрещна ги зам.-председателят на Народното събрание Емил Христов. Той съобщи: „ Можем да се гордеем със заложеното в Търновската конституция преди толкоз години “. По думите му в Народното събрание освен се поставят основите на българската страна и се одобряват закони, само че и се основава български дух. „ Знайте, че през днешния ден сте се докоснали до реликва, тъй като с съображение се гордеем с Търновската конституция, която събира в себе си най-хубавото от тогавашната европейска мисъл “, акцентира Емил Христов.
Посетителите имаха опция да видят оригиналите на Търновската конституция и на „ Сребърната конституция ” – издадена заради признати промени в главния закон на 9 юли 1911 година. Конституцията се назовава по този начин, тъй като корицата ѝ е от ковано сребро с позлата. В Клуба на народния представител е поместена документалната галерия „ Основите на българския парламентаризъм “, проведена в съдействие с Държавна организация „ Архиви ”. Гостите съумяха да прегледат пленарната зала на Народното събрание, да застанат на трибуната и да ударят звънеца, с който се открива и закрива всяко пленарно съвещание. На първите гости бяха раздадени книги за основаването на Търновската конституция, за участниците в Учредителното Народно заседание в Търново през 1879 година, както и за началата на българския парламентаризъм.
За целия ден над 5500 жители, множеството от които младежи, посетиха Народното събрание. Между 10 и 30 минути изчакваха искащите да се снимат на мястото на ръководителя на Народното събрание и да допрян звънеца, с който се откриват и закриват съвещанията на Народното събрание. Гражданите демонстрираха интерес към местата, които заемат в пленарната зала президентът, министър-председателят и членовете на Министерския съвет. Имаше и такива, които „ ревизираха ” по какъв начин работи системата за гласоподаване, разговаряха между тях на местата, на които всекидневно стоят народните представители или „ даваха ” изказвания за представителите на медиите.
Биляна ИВАНОВА
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР