София. Тутракан е един от най-древните български градове, който става

...
София. Тутракан е един от най-древните български градове, който става
Коментари Харесай

„Легенди за България“: Тутракан е един от най-древните български градове, който става известен като Град на рибарите и на войнската слава

София. Тутракан е един от най-древните български градове, който става прочут като Град на риболовците и на войнската популярност. Това сподели Даниела Иванова, организатор в Исторически музей – Тутракан в изявление за предаването „ Легенди за България “ по Радио „ Фокус “ . Тя изясни, че на това място през 40-те и 50-те сл.Хр. поражда римското населено място Трансмариска, което до края на III в. той е бил непрекъснат боен пункт на Дунавския лимес.
По думите ѝ след Освобождението в Тутракан се откриват книгопечатници, издават се 7 вестника. Има читалище, театро, даже има кафе - шантан. Делници и празници се редят в живота на тутраканци. Голяма част от тях са риболовци, лодкари, търговци, защото Тутракан е обвързван с река Дунав и надлежно тя изхранва и тях, и децата им.
Иванова изясни, че животът на жителите внезапно сменя посоката си през 1913 година, когато Тутракан попада в рамките на Кралство Румъния и е построена съвременна военна цитадела. „ Българите се бият за своята земя на 5 и 6 септември 1916 година, когато тук се разиграва едно от най-големите сражения по време на Първата международна война. Всички починали в борбата за Тутракан почиват дружно в Мемориален комплекс „ Военна гробница “ – спечелилите българи и немци, надлежно и победените румънци. Във военното гробище отдаваме респект на дедите ни, които пожертват живота си, пеейки „ О, добруджански край “ с мощно „ Ура “ и безпримерна смелост съумяват да завладяват мощно укрепената румънска цитадела единствено за 33 часа. Именно поради това в действителност Тутракан е един от най-древните градове, който става прочут като Град на риболовците и на войнската популярност “, съобщи Даниела Иванова.

Пълния текст на изявлението четете по-късно в „ Мнение ”
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР